Voronin & fiul – groparii revoltei de la Chisinau

Voronin & fiul – groparii revoltei de la Chisinau

0 105

Dintre toate acuzele care i se aduc acum micului tar moldovean Voronin, de una singura cred ca-i pasa dictatorului rusofil din Republica Moldova. Anume cea venita din partea lui fi-su Oleg, miliardar in dolari, care controleaza din intamplare chiar firma angajata de Guvernul de la Chisinau sa renoveze cladirile Parlamentului si al Presedintiei, devastate in cursul revoltei din 7 aprilie. La vederea molozului, cioburilor si resturilor calcinate din cele doua sedii, gospodin Voronin jr. trebuie ca s–a ofticat nasol pe ta-su. Are si dreptate. Pentru un simulacru de revolta bine regizata – Voronin senior ar zice pre limba lui „ghini plamadita” – deranjul e cam mare. Daca tot si-a chemat odrasla sa faca curat la locul faptei, Voronin putea sa le ordone scandalagiilor infiltrati in multime sa faca mai putina mizerie cand se prefac ca incendiaza cele doua localuri publice. Probabil ca la revolta viitoare va angaja provocatorii si salahorii de la aceeasi firma, ca sa-i motiveze pe primii sa nu le dea atat de lucru celorlalti.
Pentru ca, asa cum arata nota de plata estimativa, operatiunea de curatenie va fi, asa cum zicea Voronin ca a fost si revolta: „ghini platita”. Specialistii guvernamentali din Moldova vorbesc despre aproape 30 de milioane de euro, suma pe care ameninta ca o vor imputa institutiilor de invatamant ai caror elevi si studenti au iesit in strada sa strige ca s-au saturat de comunisti, de furturile si abuzurile lor murdare.
In timp de securistii si militienii moldoveni clarifica ce rol au avut agenturili in miscarile de strada de saptamana trecuta, presa din Romania si de peste Prut incearca sa-i identifice pe cei doi tineri care s-au cocotat nestingheriti pe cladirile devastate pentru a arbora steagurile Romaniei si al Uniunii Europene. In timp ce militienii imparteau cu darnicie bastoane in cap copiilor iesiti sa protesteze, cei doi tipi au trecut ca prin branza printre sirurile groase ale fortelor de ordine, care mai degraba ii protejau decat ii impiedicau sa patrunda in cladiri. Mai mult, pe acoperisul uneia dintre ele, un militian ii asista linistit in timp ce flacaii ridicau steagurile, „cea mai mare umilinta pe care a trait-o Moldova”, dupa cum scancea la televizor bruta ofensata Vladimir Voronin.
Episodul cu steagurile se adauga altor amanunte flagrante care dovedesc fara putinta de tagada ca fortele de represiune moldovene au inscenat distrugerile de la Palate ca sa ii poata acuza pe manifestanti. Incendiile care izbucnesc dinauntru, in timp ce asa-zisii atacatori erau afara, fisetele distruse si devalizate din Parlament doar ale deputatilor noncomunisti, accesul pe cladire doar cu lifturi inchise cu cheie etc. Fotografiile si imaginile surprinse de cameramani arata clar cum s-au strecurat prin multime cei doi, cum montau steagurile sub privirile impasibile ale politistului, pentru ca Voronin sa poata sa acuze mai tarziu amestecul Romaniei in treburile interne ale Republicii Moldova.
Se vede treaba ca rusii au ramas vulnerabili la capitolul fotografii. Sufera de carenta asta din ’45, cand un cazac a infipt steagul cu secera si ciocanul pe cladirea Reichstag-ului in ruine. Monteurii aliatilor s-au muncit zile intregi sa trucheze fotografia care imortaliza momentul, pentru ca bratul ruznacului era plin de ceasuri sterpelite de la morti sau luate cu japca de la vii dupa formula de politete ruseasca „davai ceas!”.
N-ar strica un cadru apropiat pe mana flacaului cu steagul de pe Parlamentul Moldovei. Tare mi-e ca baiatu’ poarta Pobeda.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.