Vorbind de Funeriu in casa dascalilor cu ordonanta de gat

Vorbind de Funeriu in casa dascalilor cu ordonanta de gat

0 58

Sefii Inspectoratelor scolare judetene din tara n-au avut ieri ocazia de a-l audia in direct pe ministrul Educatiei cerandu-le aplicarea disponibilizarilor impuse de ordonanta Cabinetului Boc de reducere a cheltuielilor in Invatamant. Din motive tehnice, 33 de judete n-au reusit sa se conecteze la sistem, astfel incat autoritatile n-au putut auzi din gura lui Daniel Funeriu de cati oameni trebuie sa se dispenseze in teritoriu pentru a pune in aplicare ordonanta.
Conducerea ISJ Brasov stie, insa, de ceva vreme ca ministerul ii impune sa disponibilizeze 420 de angajati, chiar si in conditiile in care inspectoratul brasovean a redus anul trecut, inaintea emiterii Ordonantei, 618 posturi in judet, ocupate de personal didactic si nedidactic. La Brasov, comasarile efectuate in randul celor 33 de unitati de invatamant a redus numarul acestora la 22, astfel incat reducerile operate la Brasov insumeaza 11 procente, fata de cele cinci cate impune ordonanta Boc. Cu toate acestea, daca ar fi avut ieri ocazia, ministrul Daniel Funeriu ar fi cerut ISJ Brasov sa disponibilizeze 420 de persoane. Inspectorul scolar general Dorel Agache a cerut deja ministerului reducerea consistenta a acestui numar si da asigurari sub cuvant de onoare ca niciun titular nu isi va pierde postul la Brasov.
Una din motivatiile ordonantei Boc este o ancheta europeana care a constatat ca in Romania unui profesor ii revin 7 elevi, in vreme ce raportul profesor-elevi in tarile Uniunii Europene este 1 la 15. Sindicatele din Invatamant nu au renuntat la intentia de a contesta Ordonanta Boc la Curtea Constitutionala si se declara ofensate de faptul ca ministerul a decis sa faca simulari ale activitatii dupa aplicarea disponibilizarilor abia dupa ce Guvernul Boc emisese ordonanta.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.