Vladimir cel mare, sau cel …intelept?

Vladimir cel mare, sau cel …intelept?

0 97
 
Va renunÅ£a preÅŸedintele Rusiei, Vladimir Putin, la imaginea de lider puternic, macho, care bate cu pumnul în masă pentru un Vladimir ÎnÅ£eleptul sau Vladimir cel Blând? Pare greu de crezut, dar este ceea ce relatează Nezavisimaia Gazeta, citând un studiu de strategie care ar fi fost elaborat la Kremlin. Vladimir cel Tare sau Vladimir ÎnÅ£eleptul? – analiza corespondentului Europei Libere Brian Whitmore. Se pare că unul din motivele pentru această schimbare de strategie ar fi dorinÅ£a preÅŸedinÅ£iei de a reasigura electoratul printr-o apropiere precaută de fracÅ£iunea liberală a elitei politice, în detrimentul foÅŸtilor angajaÅ£i ai forÅ£elor de securitate, siloviki, sprijiniÅ£i până acum masiv de Putin, fostul lor ÅŸef direct. Potrivit documentului, invocat de Nezavisimaia Gazeta, schimbarea de imagine s-ar datora ÅŸi faptului că preÅŸedinÅ£ia este îngrijorată de o serioasă pierdere de legitimitate ÅŸi nemulÅ£umirea crescândă în rândul elitei ruseÅŸti.
Åži se mai afirmă că această schimbare de roluri ÅŸi strategie va începe cu discursul lui Putin despre starea naÅ£iunii, pe care-l va pronunÅ£a în faÅ£a parlamentului, luna aceasta. Imediat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins categoric relatarea drept „o fantezie”. Nezavisimaia Gazeta are reputaÅ£ia unui ziar nu numai serios dar ÅŸi cu relaÅ£ii foarte bune la Kremlin.
Faptul că purtătorul de cuvânt al preÅŸedinÅ£iei a respins relatarea nu este de mirare, Kremlinul nu putea să confirme informaÅ£ii bazate pe un document care a fost făcut accesibil presei fără aprobările necesare. Unii sunt de părere că incidentul nu face decât să ilustreze luptele dintre diversele cercuri de influenţă de la Kremlin. în majoritate foÅŸti membri ai serviciilor de informaÅ£ii care se confruntă cu cercul apropiat fostului ideolog ÅŸef Vladislav Surkov.
Numai că, remarcă analiÅŸti ai Kremlinului, lui Putin îi va fi foarte greu, dacă chiar doreÅŸte acest lucru, să reducă acum din puterea ÅŸi influenÅ£a siloviki-lor. Åži chiar în ziua când Nezavisiamaia Gazeta a publicat relatarea despre posibila schimbare de imagine a preÅŸedintelui, Centrul Carnegie a dat publicităţii un raport care argumentează că ierarhia politică, creată de Putin în timpul primelor două mandate de preÅŸedinte, ÅŸi-ar fi pierdut legitimitatea în cercurile ruÅŸilor dinamici, întreprinzători, avocaÅ£i ai modernităţii.
Mai mult, studiul avertizează că bazele economiei ruse, care trăieÅŸte mai ales din exploatarea ÅŸi exportul de resurse naturale, sunt din ce în ce mai ÅŸubrede. ParÅ£ial din cauza preÅ£urilor fluctuante pe pieÅ£ele internaÅ£ionale. Iar guvernul trebuie să găsească banii pentru a acoperi enorme cheltuieli sociale.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.