Vizita Sfântului Părinte în România s-a încheiat; ploaia s-a oprit, în toate...

Vizita Sfântului Părinte în România s-a încheiat; ploaia s-a oprit, în toate locurile unde Papa Francisc urma să ajungă!

0 211

S-a încheiat vizita istorică a Sanctității Sale, Papa Francisc în România. Ultimul popas a fost pe Câmpia Libertății din Blaj, unde Papa Francisc a oficiat slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri, reprezentanţi ai Bisericii Române Unite, respectiv, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. La ceremonia de pe Câmpia Libertăţii au participat peste 120 de mii de pelerini, dar și preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi alte personalităţi politice.

Beatificarea celor șapte martiri închiși și torturați de regimul comunist este punctul final al unui lung proces de cercetare a vieții lor și a persecuției Bisericii Române Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisă în urmă cu 25 de ani, la 23 februarie 1994. Partidul Comunist și Securitatea au făcut presiuni infernale asupra acestor episcopi pentru a trece la Biserica Ortodoxă Română, la conducerea căreia fusese instalat în 1948 ca patriarh Justinian Marina, un apropiat al lui Gheorghiu Dej. Niciunul dintre episcopii greco-catolici nu a cedat. Momentele au fost înălțătoare și pe Câmpia Libertății, iar cuvântul Sfântului Părinte a fost de neuitat.

După slujba de beatificare, Papa Francisc a vizitat comunitatea săracă de rromi, dintr-un cartier al Blajului. Papa Francisc a amintit responsabilitatea care îi revine Bisericii, pentru faptul că, de-a lungul istoriei, a permis discriminarea comunităţilor rome și a cerut iertare în numele Bisericii : ,,Am, totuşi, o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii, nici măcar cei catolici nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare în numele Bisericii Domnului şi vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain, şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră„.

Apoi, Papa Francisc a plecat spre Sibiu, pentru ceremonia plecării din România. Surpriză neplăcută însă, pentru că la Sibiu începuse o ploaie torențială, astfel încât elicopterul nu ar fi putut să aterizeze la aeroport, așa cum fusese planificat. În aceste condiții, Papa a plecat pe cale terestră spre Sibiu : ,,Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctităţii Sale spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezerva, pe cale rutieră, fiindu-i asigurate toate măsurile specifice de securitate. Schimbarea planului nu va afecta programul anunţat iniţial”, a anunţat Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019„. 

Ca o minune, ploaia a încetat la Sibiu, odată cu descinderea Sfântului Părinte la aeroport! Așa s-a întâmplat și la București, Iași și la Sumuleu Ciuc…

Aeronava TAROM botezată Alexandru Ioan Cuza, avându-l la bord pe Papa Francisc, a decolat de pe Aeroportul din Sibiu. Decolarea a fost urmărită de mii de oameni, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, care au aşteptat până ce avionul s-a pierdut în zare.

Papa Francisc a salutat mulţimea de pe scările avionului. Vizita sa istorică în România s-a încheiat. Papa Francisc este al doilea lider al Bisericii Catolice care a vizitat România, la 20 de ani după ce Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat ţara noastră în mai 1999. Papa Francisc este primul suveran pontif care a vizitat oraşele Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj.

D.D.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.