Vineri la Bucuresti, Negocieri: scut anti-racheta

Vineri la Bucuresti,
Negocieri: scut anti-racheta

0 79

Cea de-a treia runda a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta va avea loc, vineri, la Bucuresti, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat de Agerpres. Oficialul roman a spus ca discutiile ” evolueaza intr-un ritm foarte bun”.
„Negocierile se poate spune ca evolueaza intr-un ritm foarte bun. Sunt progrese importante atat in ceea ce priveste cadrul juridic in sine cat si in ceea ce priveste activitatea grupului de lucru tehnic de identificare a celei mai potrivite locatii pentru amplasarea interceptorilor americani”, a precizat Aurescu.
Precedenta runda de negocieri a avut loc pe 26 si 27 iulie, la Bucuresti, din partea americana participand o delegatie condusa de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Romania doar …gazda!
Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai, si a fost declansat oficial la 17 iunie, odata cu vizita la Bucuresti a unei delegatii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.
Scutul american antiracheta va fi implementat in patru etape si presupune, pentru Romania, gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 (standard missile) tip Block 1B, care vor deveni operationale din 2015. Romania nu va gazdui baze radar, nu va cumpara rachete interceptoare SM-3 si nu va plati pentru instalarea sau amenajarea locatiei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.