Vin ploile! Brașovul printre județele care au Cod Galben! Vremea se răcește...

Vin ploile! Brașovul printre județele care au Cod Galben! Vremea se răcește temperaturile coboară sub mediile climatologice

0 243

Cod galben de ploi abundente în 13 județe, marți; informare de vreme rea pentru sudul, centrul și estul țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ valabilă în 13 județe până marți la prânz, dar și o informare de ploi, vânt puternic și ninsori valabilă pentru arii extinse în sudul, centrul și estul țării, care va intra în vigoare luni seară.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 8 noiembrie, ora 02:00 — 08 noiembrie, ora 14:00, în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei și în nordul Munteniei, precum și în Munții Banatului, Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40 — 50 l/mp.

Județele aflate sub Cod galben sunt Dolj, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Vâlcea, Argeș, Brașov, Prahova, Alba, Hunedoara, Argeș, Sibiu și Covasna.
ANM precizează că ploile vor continua și în următoarele zile, iar temperaturile vor scădea accentuat în toate regiunile, astfel că în zilele de 9 și 10 noiembrie vremea va deveni rece pentru această perioadă din an.
De asemenea, în intervalul 7 noiembrie, ora 22:00 — 8 noiembrie, ora 20:00, se vor semnala ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului și ninsori în zona montană înaltă.
Va ploua pe arii extinse în sudul, centrul și estul țării, unde cantitățile de apă vor depăși local 15 — 20 de l/mp și izolat 30 l/mp. Ploile vor avea și caracter de aversă și pe suprafețe restrânse se vor semnala descărcări electrice. La munte, la altitudini mari, îndeosebi în nordul Carpaților Orientali, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.
Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica mai ales în regiunile sudice și sud-estice, cu viteze de 55…60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși temporar 70…80 km/h.  toamna-ploiVremea se răcește în următoarele zile, temperaturile coboară sub mediile climatologice
Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni se anunță unul variabil, în condițiile în care, după data de 8 noiembrie valorile termice vor scădea brusc în majoritate zonelor țării, până pe 13 noiembrie când vremea se încălzește, relevă prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 7 – 20 noiembrie.
Probabilitatea de precipitații se va menține ridicată la nivel național, în timp ce la munte va ninge.

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, astfel că vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 8 grade, iar cele minime între 0 și 4 grade, valori mai scăzute, preponderent negative, urmând a se înregistra în diminețile de 11 și 12 noiembrie. Începând din 13 noiembrie, temperatura aerului va fi în creștere treptată, ajungând la valori ușor peste cele normale în a doua decadă de noiembrie. Astfel, sunt estimate maxime de 8…12 grade și minime de 0…3 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referință și vor fi perioade în care vor fi posibile cantități de apă mai importante. Între 9-11 noiembrie se vor semnala și precipitații mixte.La munte, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 9-12 noiembrie valorile termice se vor situa sub mediile climatologice, cu minime de—10…-5 grade și maxime de—2…3 grade. Pentru cea de-a doua săptămână se estimează o creștere treptată a temperaturilor ce vor deveni apropiate de cele normale pentru perioada din an. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată, cu precădere în prima săptămână, când local se vor cumula cantități de apă mai însemnate. În perioada 9-11 noiembrie vor fi mai ales ninsori, iar în restul intervalului se vor semnala precipitații mixte.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.