Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice și-a anunțt demisia

Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice și-a anunțt demisia

1 43

Victoria Nuland a anunțat că intenționează să demisioneze în următoarele săptămâni din funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
„Mandatul lui Toria limitează trei decenii și jumătate de serviciu public remarcabil sub șase președinți și zece secretari de stat.
Începând cu prima ei postare ca ofițer consular în Guangzhou, China, Toria a avut cele mai multe locuri de muncă în acest departament. Ofițer politic și ofițer economic. Purtător de cuvânt și șef de cabinet. Secretar Adjunct adjunct și Secretar Adjunct. Trimis special și ambasador.
Aceste experiențe au înarmat Toria cu o cunoaștere enciclopedică a unei game largi de probleme și regiuni și o capacitate de neegalat de a folosi setul complet de instrumente al diplomației americane pentru a ne promova interesele și valorile.
Ceea ce o face pe Toria cu adevărat excepțională este pasiunea acerbă pe care o aduce pentru a lupta pentru ceea ce crede cel mai mult: libertate, democrație, drepturile omului și capacitatea de durată a Americii de a inspira și promova acele valori în întreaga lume”, se arată în comunicatul de presă oferit de Departamentul de Stat din SUA.

Presa ucraineană: Demisia lui Nuland – recunoașterea eșecului politicii SUA față de Ucraina

Marți a fost anunțată demisia Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice. Aceasta este departe de a fi un oficial american obișnuit. De mai bine de 10 ani (cu o scurtă pauză în timpul domniei lui Donald Trump), ea a fost de fapt arhitectul și designerul politicii americane față de Ucraina, scrie publicația ucraineană Strana. Aproape toți cei interesați de politica din Ucraina își amintesc de meme-ul din Maidan despre biscuiții lui Nuland și de interceptarea convorbirii sale cu ambasadorul SUA în Ucraina despre perspectivele politice ale lui Arseni Iațeniuk, când a evaluat pozitiv candidatura acestuia ca viitor prim-ministru al Ucrainei.
Dar influența ei asupra diferitelor procese din Ucraina și din jurul acesteia a fost mult mai mare decât ceea ce se știe din presa deschisă. Ea a jucat (împreună cu vicepreședintele de atunci Joe Biden) unul dintre rolurile-cheie în construirea sistemului de putere post-Maidan din Ucraina.
Ea a negociat cu Vladislav Surkov cu privire la punerea în aplicare a părții politice a acordurilor de la Minsk (statutul special al Donbasului) și a venit la Kiev pentru a-i convinge pe deputații din Verkhovna Rada să voteze în favoarea punerii în aplicare a acestora (ceea ce nu s-a întâmplat niciodată).
După ce Biden a devenit președinte, Nuland a fost promovată în funcția de adjunct al secretarului de stat și s-a ocupat nu numai de Ucraina, ci și de alte regiuni ale lumii.
Deși nu a lăsat Kievul în afara atenției sale. Și chiar recent, ea a efectuat o vizită în capitală, la scurt timp după ce Valeriy Zaluzhnyy a fost demis din funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ucrainene.

Deși, potrivit presei occidentale, Nuland nu a fost încântată de această decizie, dar poziția ei nu a fost luată în seamă la Bankova.
În general, ea a fost una dintre cele mai importante persoane care au modelat politica SUA față de Ucraina.
Iar faptul că ea pleacă acum este extrem de revelator în ceea ce privește impasul în care a ajuns această politică în ultimii 10 ani. Maidanul a devenit violent odată cu răsturnarea lui Viktor Ianukovici și cu tulburările ulterioare, precum anexarea Crimeei și războiul din Donbass, a cărui fază activă s-a încheiat cu acordurile de la Minsk, binecuvântate de americani, dar niciodată puse în aplicare din cauza lipsei de voință a autorităților ucrainene de a-și îndeplini partea lor politică.
Mai mult, Washingtonul nu a fost capabil să gestioneze procesul, deși aceeași Nuland a făcut anumite încercări în acest sens.
La acestea se adaugă lipsa de progrese reale în lupta împotriva corupției totale, problemele economice nerezolvate și practica execuțiilor extrajudiciare a cetățenilor ucraineni prin sancțiunile impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare în ajunul războiului, pe care Statele Unite nu le-au împiedicat și, în unele cazuri, le-au aprobat direct.
După cum a scris Strana, acesta a fost unul dintre motivele pentru izbucnirea unui război la scară largă.
Și, în cele din urmă, invazia Federației Ruse însăși, pe care SUA nu au putut să o împiedice, este legată de această politică. Iar după începutul acesteia, în ciuda multor cuvinte zgomotoase, SUA nu a putut oferi nivelul adecvat de sprijin pentru Ucraina, ceea ce a dus la eșecul ofensivei de anul trecut și la situația actuală dificilă de pe front.
Toate acestea, suprapuse peste o agravare bruscă a contradicțiilor politice interne în SUA însăși, au făcut ca Occidentul să simtă un sentiment de blocaj în strategia sa ucraineană, unul dintre principalii proiectanți ai acesteia fiind Nuland.
Și, în această privință, plecarea ei pare destul de naturală. Procesul are nevoie de un nou designer. Sau, mai degrabă, chiar de un nou design, conchide publicația ucraineană. (Autor: Bogdan Tibeiru I. Sursa: inpolitics.ro)

NOTA
1. Victoria Jane Nuland (născută: 1 iulie 1961; în foto oficial: wikipedia) este o diplomată americană, care a detinut funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice. A fost secretar adjunct de stat pentru afaceri europene și euroasiatice în administrația Barack Obama. Nuland a părăsit Departamentul de Stat în ianuarie 2017, pe fondul plecării multor alți oficiali de carieră în primele zile ale administrației Trump.
2. Nuland a lucrat la ambasada SUA din Moscova în tumultuoșii ani 1990 și s-a aflat în oraș în timpul tentativei de lovitură de stat împotriva fostului președinte rus Boris Elțîn.
3. A fost ambasador al SUA la NATO, înainte de a fi numită purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub conducerea fostului secretar de stat Hillary Rodham Clinton, în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama.
2. În ianuarie 2021, președintele Joe Biden o va nominaliza pe Nuland pentru a servi ca subsecretar de stat pentru afaceri politice sub Antony Blinken, care fusese nominalizat pentru a servi ca secretar de stat.
3. La o audiere în Congres la începutul anului 2023, Nuland a declarat cu privire la sabotajul conductei Nord Stream din 2022: „Sunt și cred că administrația este foarte mulțumită să știu că Nord Stream 2 este acum… o bucată de metal pe fundul mării.”
4. Nuland și-a exprimat îngrijorarea că Rusia va prelua controlul asupra unităților de cercetare biologică ale Ucrainei în timpul invaziei din Ucraina (vezi și GUVERNUL SUA ADMITE PARTICIPAREA LA BIOLABORATOARELE UCRAINENE)
5. Actualul secretar de stat, Antony Blinken, a lăudat-o pe Nuland pentru cele trei decenii și jumătate de serviciu public și i-a mulțumit pentru rolul pe care l-a avut în conturarea politicii americane în lume sub șase președinți și 10 secretari de stat. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.