Victor Ponta – interviu pentru televiziunea maghiară ATV

Victor Ponta – interviu pentru televiziunea maghiară ATV

0 333
 
Juszt Laszlo: Luni v-aÅ£i întâlnit cu ministrul de Externe al Ungariei, Martonyi Janos. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că extinderea automată a dublei cetăţenii peste graniÅ£e pentru minoritatea maghiară nu reprezintă o soluÅ£ie nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere legal. E drept că această declaraÅ£ie a fost făcută în 2001…
Victor Ponta: E foarte important să vorbim despre prezent ÅŸi despre viitor în relaÅ£iile româno-maghiare. Dacă vorbim despre trecut, o să găsim tot felul de declaraÅ£ii ÅŸi în urmă cu mai mulÅ£i ani, poate ÅŸi în urmă cu mai multe zile sau luni care nu ne duc pe drumul bun. Pot doar să spun că ministrul de Externe maghiar a fost la BucureÅŸti săptămâna aceasta, că a avut întâlniri foarte bune ÅŸi foarte utile cu ministrul de Externe, dar ÅŸi cu mine ÅŸi că am stabilit împreună că e obligaÅ£ia celor două guverne să reducă presiunea mediatică, presiunea din ultima perioadă. De asemenea, am stabilit, ÅŸi sunt foarte mulÅ£umit, că este obligaÅ£ia celor două guverne să lucreze pentru ca România ÅŸi Ungaria să aibă un drum european comun, să avem o politică regională de dezvoltare comună, să vorbim foarte mult despre economie, locuri de muncă ÅŸi îmbunătăţirea situaÅ£iei sociale din ţările noastre. Dacă mă refer strict la problema dublei cetăţenii invocate de dumneavoastră, legislaÅ£ia din ambele ţări este cunoscută ÅŸi este la standarde europene ÅŸi mă gândesc că în curând cel puÅ£in graniÅ£ele nu vor mai conta. Dacă suntem toÅ£i cetăţeni ai Uniunii Europene, atunci aceasta este soluÅ£ia cea mai bună.
 
Juszt Laszlo: CredeÅ£i că s-au stins temerile din prima parte a mandatului dumneavoastră legate de statul de drept, de încălcarea statului de drept, izvorâte din nerespectarea democraÅ£iei?
Victor Ponta: Sunt absolut convins. Åži alegerile din decembrie, acordul de coabitare dintre preÅŸedinte ÅŸi guvern au dovedit că în România principala problemă este cea a situaÅ£iei sociale ÅŸi a celei economice. Aceasta este preocuparea mea, ca prim-ministru.
 
Juszt Laszlo: De ce aţi schimbat preşedinţii celor două camere şi ombudsmanul? Şi de ce a fost necesară suspendarea mandatului domnului preşedinte Traian Băsescu?
Victor Ponta: Mie deja îmi pare că aceste lucruri s-au întâmplat cu foarte mulÅ£i ani în urmă. De atunci, avem preÅŸedinÅ£i ai camerelor aleÅŸi în mod democratic, avem o persoană independentă numită în mod democratic ombudsman ÅŸi avem un preÅŸedinte care, chiar dacă a pierdut referendumul, îÅŸi va încheia mandatul în 2014. Cred mai degrabă că a fost o situaÅ£ie politică destul de puÅ£in înÅ£eleasă pe plan european ÅŸi cred că este în interesul României ÅŸi al Ungariei pe de o parte să fie conectaÅ£i la viaÅ£a politică a Europei, dar nu să devină câmpul de bătălie pentru forÅ£ele politice europene. Trebuie să găsim echilibrul corect în acest sens.
 
Juszt Laszlo: SimÅ£iÅ£i o presiune din partea Uniunii în acest sens?
Victor Ponta: A fost anul trecut. Vă reamintesc, congresul Partidului Popular European a avut loc la BucureÅŸti într-o perioadă de campanie electorală. Dar faptul că în decembrie au avut loc alegeri democratice cred că a liniÅŸtit acest lucru ÅŸi de atunci nu pot să spun că am simÅ£it presiuni politice. Mai ales că rezultatul alegerilor a fost unul foarte clar.
 
Juszt Laszlo: Asta înseamnă că România ar putea să intre în viitorul apropriat în SpaÅ£iul Schengen?
Victor Ponta: Asta nu depinde de România. Este o situaÅ£ie socială ÅŸi politică în unele ţări europene care în această perioadă face foarte greu accesul unor noi membri în Uniunea Europeană, în SpaÅ£iul Schengen. În perioade dificile din punct de vedere economic ÅŸi social, ideea de a renaÅŸte sentimentul anti-imigraÅ£ie, anti-Europa de Est e o idee prezentă, pe care însă, sigur, nu o consider fericită. E o realitate. Asta nu cred că afectează doar România ÅŸi Bulgaria. Cred că afectează toate ţările din estul Europei – noii membri ai Uniunii Europene (ÅŸi Polonia, ÅŸi Slovacia, ÅŸi Ungaria). Cred că aici avem un interes comun, de a nu fi consideraÅ£i membri de rangul doi ai Uniunii Europene. Vă dau un singur exemplu: cred că România, Ungaria, Bulgaria, Polonia ar fi avut o poziÅ£ie mai puternică în negocierea bugetului Uniunii Europene dacă am fi fost mai uniÅ£i. E bugetul pe ÅŸapte ani, multianual, 2014 – 2020. AÅŸa, am cam avut cu toÅ£ii de pierdut.
  Juszt Laszlo: Înseamnă că ar fi trebuit mai degrabă să ne ocupăm de probleme financiare ÅŸi nu de probleme ale steagurilor?
Victor Ponta: Nu cred că cele două lucruri trebuie să se excludă. Respectul pentru tradiÅ£ii, pentru identitate este important. Dar nu reprezintă totul. Sau oricum nu reprezintă cel mai important lucru. România este al doilea partener pentru exporturile Ungariei. Åži mă gândeam câÅ£i maghiari au de lucru, au un job în Ungaria, pentru a produce acele bunuri care se exportă în România. Nu vorbim niciodată despre acest lucru. Nu vorbim despre faptul că proiecte regionale, în special pe energie, pot să aducă prosperitate în România ÅŸi în Ungaria. Nu vorbim despre faptul că ar trebui să avem mai multe proiecte de infrastructură comune. Ieri (miercuri, n.r.), în ÅŸedinÅ£a de guvern, am aprobat deschiderea unui nou punct de frontieră. Pentru oamenii din zonă e foarte important. Dar noi nu vorbim niciodată despre aceste lucruri. Åži atunci, dorinÅ£a mea este să vorbim despre toate lucrurile importante, nu doar despre unele. Cred cu foarte mare tărie că multe lucruri din trecut ne despart, mă refer la România ÅŸi Ungaria, dar că foarte multe lucruri din prezent ÅŸi din viitor ne obligă să fim uniÅ£i. Mai cred ÅŸi că sunt două variante: ori câÅŸtigă înÅ£elepciunea, dialogul, cooperarea ÅŸi, practic, avem cu toÅ£ii de câÅŸtigat, ori câÅŸtigă extremismul ÅŸi populismul ÅŸi atunci o să avem cu toÅ£ii de pierdut. E simplu.
 
Juszt Laszlo: AÅ£i câÅŸtigat alegerile cu două treimi, exact ca ÅŸi premierul maghiar. Åži, dacă mă uit mai atent, ajung la concluzia că aÅ£i folosit din când în când ÅŸi aceleaÅŸi metode… doar că pe stânga. Care ar fi totuÅŸi diferenÅ£a între dumneavoastră ÅŸi premierul maghiar?
Victor Ponta: Avem în comun numele de Victor ÅŸi majoritatea din parlament. Avem multe alte lucruri însă care nu sunt în comun. Pornind de la faptul că aparÅ£inem unor familii politice europene diferite. Dar prefer să nu mă uit, să dau sfaturi ce trebuie de făcut în Ungaria. Am foarte lucruri mai întâi de făcut în România, înainte să le dau sfaturi altora. Dar am fost cel mai tânăr ministru în guvernul din 2003, acum 10 ani, ÅŸi atunci guvernul României ÅŸi guvernul Ungariei au semnat un document istoric ÅŸi-mi aduc aminte că erau două guverne care lucrau foarte bine împreună. Deci se poate. Asta sper să se întâmple ÅŸi în viitor.
 
Juszt Laszlo: Åži eu. Acum, o întrebare sensibilă: cea a autonomiei. Ar putea exista autonomie într-o Å£ară care, prin definiÅ£ie, se declară stat naÅ£ional? Åži, dacă da, în ce mod? Din punct de vedere cultural sau al limbii? Victor Ponta: Categoric, da. Poate ÅŸi trebuie să existe. Iar proiectul guvernului cu care am câÅŸtigat alegerile include o mult mai mare descentralizare. De la guvernul central către regiuni, către autorităţi locale. Cultural, administrativ, economic. Foarte multe din atribuÅ£iile guvernului central eu cred că vor fi mai bine exercitate pe plan regional ÅŸi pe plan local. Dacă ne referim exact la zonele în care maghiarii sunt majoritari în România, eu am propus ÅŸi am în continuare, chiar dacă nu la guvernare, un parteneriat cu reprezentanÅ£ii legitimi, din punct de vedere politic, ai minorităţilor maghiare. Conform votului democratic al comunităţii maghiare din România, aceÅŸtia sunt reprezentaÅ£i legal de UDMR. Respect UDMR ÅŸi colaborez cu UDMR ca ÅŸi cu reprezentantul politic al maghiarilor. Ei, în ultimii 20 de ani, au obÅ£inut foarte multe drepturi ÅŸi foarte multe lucruri pentru comunitatea maghiară ÅŸi le vor obÅ£ine ÅŸi în continuare, prin dialog, perseverenţă ÅŸi fără extremism. Cred că aÅŸa vor obÅ£ine ÅŸi în continuare, cu aceleaÅŸi metode. Pentru mine este o situaÅ£ie un pic ciudată. O parte din presa maghiară am văzut că mă acuză că sunt antimaghiar. O parte importantă din presa română mă acuză că sunt prea pro-maghiar. Important este că nu sunt deloc antimaghiar, sunt responsabil pentru toÅ£i cei care trăiesc în România – români, maghiari, de alte naÅ£ionalităţi. Cred că trebuie toÅ£i să aibă aceleaÅŸi drepturi ÅŸi până la urmă să beneficieze în mod egal de guvernul pe care îl conduc. Sunt responsabil de modul în care, pe viitor, reformele administrative regionale pe care o să le facem vor fi acceptate de către populaÅ£ia României, inclusiv de minoritatea maghiară. Åži sunt responsabil să respect întotdeauna reprezentanÅ£ii minorităţii maghiare care au poziÅ£ii corecte, raÅ£ionale, echilibrate ÅŸi să luptăm împreună împotriva extremismului din ambele părÅ£i. Am învăţat deja că ÅŸi în România, ÅŸi în Ungaria, ÅŸi în alte ţări, populismul ÅŸi extremismul aduc voturi, dar acele voturi se plătesc foarte scump după aceea, când eÅŸti la guvernare. AÅŸa că prefer centrul, nu extremele. Cred că doar asta este soluÅ£ia corectă. Vreau să spun încă o dată că prin raÅ£iune, perseverenţă ÅŸi foarte mult echilibru minoritatea maghiară a obÅ£inut ÅŸi va obÅ£ine în continuare foarte multe lucruri ÅŸi drepturi la nivel european.
 
Juszt Laszlo: Există voci în Ungaria care susÅ£in că UDMR nu a reuÅŸit să intre în actualul guvern pentru că au existat problemele legate de înhumarea lui Nyiro, vizitele ciudate în Ardeal ale preÅŸedintelui Parlamentului maghiar… Åži, prin asta, relaÅ£iile s-au răcit.
PoziÅ£iile extreme ÅŸi provocările stârnesc reacÅ£ii de acelaÅŸi fel pe partea cealaltă. Sigur că, până la urmă, nu are nimeni de câÅŸtigat. Ce pot să spun este faptul că, fără a fi la guvernare ÅŸi nici în coaliÅ£ia de guvernare, deci fără un acord politic, eu am considerat normal ca minoritatea maghiară să fie în continuare reprezentată în toate structurile guvernamentale care se referă la cultură, la educaÅ£ie, la drepturile minorităţilor. Avem alianÅ£e politice ÅŸi lucrăm foarte bine în judeÅ£e ca MureÅŸ, Sălaj, Satu Mare, unde sunt mulÅ£i maghiari. Consider UDMR ca fiind singurul partener cu care putem obÅ£ine rezultate în reprezentarea minorităţii maghiare. Când spun rezultate, mă refer la rezultate pozitive pentru minoritatea maghiară ÅŸi, sigur, pentru România.
 
Juszt Laszlo: Acest lucru a fost demonstrat la alegeri, în Ardeal. Maghiarii au ignorat în totalitate cele două formaÅ£iuni create în mod artificial, iar majoritatea voturilor au mers către UDMR. Tocmai din acest motiv, m-a intrigat o declaraÅ£ie a lui Szasz Jeno de acum două săptămâni vizavi de retragerea controlată a minorităţilor maghiare ÅŸi de predarea deliberată a teritoriilor. A cerut cineva din partea română aÅŸa ceva?
Victor Ponta: Nu. Åži nici nu va cere. Cu cât aceste declaraÅ£ii sunt mai exagerate, cu atât ele nu au credibilitate ÅŸi nu au suport nici măcar în rândul minorităţii maghiare. Sunt încă destule lucruri de rezolvat, dar, repet, important este dacă ne interesează să obÅ£inem acele progrese prin dialog, prin negociere sau doar să facem un război al declaraÅ£iilor care, de fapt, blochează orice fel de progres.
 
Juszt Laszlo: Acesta să fie motivul pentru care nu au fost făcute declaraÅ£ii comune cu ocazia vizitei ministrului de Externe maghiar? Sau nu a fost  nimic de spus?
Victor Ponta: Nu, spun eu. Limbajul ÅŸi mesajul ministrului de Externe a fost unul bine primit la BucureÅŸti. Un mesaj moderat, un mesaj de dialog, pe care l-am salutat. Am stabilit împreună un mesaj al meu pentru premierul Orban. ReprezentanÅ£ii guvernului trebuie să dea un exemplu de echilibru în declaraÅ£ii, tocmai pentru a-i influenÅ£a pozitiv pe ceilalÅ£i membri ai parlamentului, ai autorităţilor locale, alÅ£i oameni politici. PreÅŸedintele Parlamentului român, domnul Zgonea, l-a invitat pe domnul preÅŸedinte Kover la BucureÅŸti, dar cred că guvernele ÅŸi membrii guvernelor – miniÅŸtri, secretari de stat – trebuie să dea exemplu de moderaÅ£ie, nu să pună gaz pe foc. Sigur că suntem politicieni ÅŸi uneori vrem ÅŸi voturi. Dar cred că membrii guvernului au o responsabilitate mai mare decât doar de a obÅ£ine voturi. Sunt foarte optimist că acest mesaj va fi înÅ£eles ÅŸi păstrat de ambele guverne. Nu mă refer doar la guvernul maghiar, ci ÅŸi la cel român. E un angajament comun, nu doar un reproÅŸ pentru ceilalÅ£i.
 
Juszt Laszlo: În încheiere… Că veni vorba de voturi. VeÅ£i fi prezent, sâmbătă, la Budapesta, la invitaÅ£ia lui Mesterhazy Attila. Dar ÅŸtiÅ£i că nu sunteÅ£i aÅŸteptat doar la manifestările socialiÅŸtilor? Ci ÅŸi în faÅ£a clădirii…
Victor Ponta: Åžtiu ÅŸi, până la urmă, e democratic. Am fost foarte onorat ÅŸi bucuros de invitaÅ£ia socialiÅŸtilor maghiari, Mesterhazy Attila este un prieten al meu ÅŸi un om din aceeaÅŸi generaÅ£ie, ca ÅŸi Serghei StaniÅŸev, liderul din Bulgaria, ÅŸi cred că împreună trebuie să dăm un mesaj nu de cofruntare, ci de dialog ÅŸi de obiective comune. Cred că e democratic să fie manifestaÅ£ii ÅŸi împotrivă, nu doar pentru, dar acesta e un semn bun pentru România, un semn că în România dorinÅ£a de dialog este mai importantă decât extremismul. Prim-ministrul Viktor Orban a venit de multe ori în România, la BucureÅŸti sau la Balvanyos, ÅŸi niciodată nimeni nu a protestat faţă de prezenÅ£a sa. Åži nimeni nu va protesta nici în viitor, când va veni în România. Asta înseamnă că forÅ£ele extremiste ÅŸi împotriva dialogului sunt mai slabe în România. Acesta este un lucru bun ÅŸi sper să se întâmple pe viitor, cândva, ÅŸi în Ungaria. Extremismul este un duÅŸman al ambelor ţări. Niciodată, nici în trecut, nici în viitor un prim-ministru maghiar nu va fi primit cu proteste în România. Sper că următorul prim-ministru român care va merge la Budapesta va fi primit la fel. Nu eu, sâmbătă, dar viitorul.
Vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc drum bun!
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.