Vezi daca n-am luat Castelul cand era mai ieftin?

Vezi daca n-am luat Castelul cand era mai ieftin?

0 243

Prestigioasa si spalata revista Forbes, specializata in averi si vistierii pline, a produs recent un top, asa cum obisnuieste sa faca dupa ce scotoceste prin conturile si acareturile oamenilor bogati ai planetei. De data asta este vorba despre proprietati rezidentiale. Dupa calcule si masuratori competente, redactorii de la Forbes au decis: Castelul Bran este a doua dintre cele mai scumpe resedinte din lume. Intr-un clasament ce include cateva viloaie tip castel renascentist, cu piscinele, terenurile de golf, pistele de aterizare si toate celelalte dotari cu care se falesc de obicei marile proprietati din strainatate.


Desi vestea poate sa-l maguleasca pe romanul nationalist, care vede un fost bun de patrimoniu national atat de bine cotat pe piata imobiliara planetara, este mai degraba cazul sa ne intristam profund de isprava celor de la Forbes.


Cei care au vazut stirea la televizor, inteleg de ce. Castelul Bran, cu arhitectura lui medievala si austera, se simte deosebit de stingher printre megavilele cu alura maura cu care se invecineaza in top. Crenelurile si turnuletele avantate sub acoperisuri de ardezie, silueta sa de cetate de munte, cocotata incomod pe stanci imposibil de batut cu piciorul, distoneaza flagrant cu formele pantecoase ale rezidentelor locuite de magnatii lumii, care mizeaza exclusiv pe plat si inghitirea multor hectare pe orizontala. Geniul si truda constructorilor medievali, siliti sa negocieze cu geografia accidentata a pasului Bran, este pusa nedrept la intrecere cu fantezia arhitectilor occidentali, care au avut la dispozitie latifundii generoase pe care sa le umple cu beton, sticla si otel.


N-arata deloc bine Castelul in topul Forbes.? Nu doar ca aspect arhitectonic. Nici juridic nu sta prea comod pe pozitia pe care l-au suit facatorii topului. Situarea sa in fruntea celor mai scumpe resedinte ale lumii se produce intr-un moment delicat, in care chiar noul sau statut imobiliar este pus semnul indoielii. Teoretic, statul roman tocmai analizeaza posibilitatea de a-l expropria pe Dominic de Habsburg de domeniul revendicat si obtinut cu lejeritate atat de iresponsabila de la managerul idiot care s-a dovedit a fi Ministerul Culturii.


Situarea Castelului Bran, impachetat in statutul stupid de resedinta privata, pare mai degraba rodul presiunilor si lobby-ului facute de catre proaspatul sau proprietar regal. Care incearca in acest fel sa-si legitimeze posesia asupra zidurilor innegrite de istorie chiar in momentul in care statul roman se presupune ca vrea sa-l deposedeze cumva de ele, fie si prin expropriere, pentru a corecta imensa pripa comisa cu ocazia retrocedarii.


160 si ceva de milioane de dolari este pretul la care l-au pretaluit cei de la Forbes. Cu ceva mai putin decat gigavila unui magnat al presei americane si ceva mai mult decat seraiul excentric al unui sultan dintr-o tara exotica. Mai degraba decat pretul real, suma este suspect de aproape de valoarea de 150 de milioane de euro cu care ne ameninta Dominic de Habsburg drept penalizare de la forurile americane in cazul in care statul roman se va incapatana in continuare sa vrea sa-si ia castelul inapoi.


Singurul care jubileaza dupa publicarea topului Forbes ar putea fi Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov. Care poate sa bata acum obrazul comunitatii brasovene ca nu l-a lasat sa cumpere castelul in numele judetului, pe vremea cand a doua resedinta a lumii ca valoare imobiliara facea doar un mizilic de 60 de milioane de euro.


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.