Veteranii de razboi, rapusi de ignorarea societatii

Veteranii de razboi, rapusi de ignorarea societatii

0 99
Bolile, saracia si indiferenta societatii i-au decimat pe veteranii de razboi mai mult decat au facut-o atrocitatile razboiului. Din cei 14.000 de veterani cati numara judetul in 1989, doar 700 – dintre care cel mai in varsta are 91 de ani – mai sunt astazi in viata. Elevii brasoveni au ratat de Ziua Veteranului o ocazie rara de a face o lectie de istorie pe viu in Piata Unirii.
Vanatorii de munte ai Batalionului Sarmisegetusa au marsaluit ieri in Piata Unirii, alaturi de camarazii lor de arme, pentru a sarbatori Ziua Veteranilor de Razboi. Conducerea asociatiei si oficialitatile locale au depus coroane de flori la monumentul Soldatului Necunoscut, refacut de municipalitate odata cu reabilitarea intregii piete si transformarea acesteia in pietonal. Veteranii de razboi reprezinta o categorie instituita pe vremea regele Carol al II-lea, catre care trebuie sa se indrepte intreaga recunostinta a societatii:
Din pacate, indiferenta societatii, bolile si saracia au imputinat randurile veteranilor de razboi din toata tara, mai mult decat au facut-o atrocitatile razboiului. Profesorii de istorie brasoveni si directorii de institutii nu au gasit de cuviinta sa ii aduca pe elevi in Piata Unirii, unde ar fi putat trai o lectie de istorie vie, pe care nici un cadru didactic nu ar putea sa le-o predea la scoala. Generalul de brigada (r) Mircea Vlaicu – presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Filiala Brasov deplange soarta luptatorilor pe care ii reprezinta, carora statul le azvarle o pensie de 200 de lei dupa ce au cunoscut ororile razboiului, in timp ce a varsat ani de zile sume nemeritate in buzunarele revolutionarilor care, vorba generalului Vlaicu, au stat pe trotuare.
De la revolutie incoace, dintr-un milion de veterani de razboi la nivelul intregii tari, dar 50.000 mai traiesc astazi pe teritoriul Romaniei. In judetul Brasov, au mai ramas in viata doar 700 din cei 14.000 de veterani inregistrati in 1989.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.