VASCUL – efecte terapeutice

VASCUL – efecte terapeutice

0 83

Vascul este cunoscut doar pentru faptul ca ajunge in casele noastre de sarbatori, cu scopul de a-l avea deasupra capului atunci cand ii sarutam si imbratisam pe cei dragi. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca aceasta planta, care creste ca un parazit in alti copaci, are de fapt proprietati terapeutice.
Ceea ce frapeaza in materie de medicina a vascului, tine de faptul ca utilizarile sale terapeutice variaza de la o colectivitate umana la alta, in functie de experienta respectivei colectivitati.
Daca ar fi sa ne referim, in continuare, la experienta noastra populara in acest domeniu, deci la etnoiatria tarii noastre, va trebui sa specificam ca ceaiul de vasc, de exemplu, si in special preparat din vascul recoltat de pe mar si par, se folosea la tratamentul astmului.
In alte sate, vascul plamadit in rachiu se lua ca fortifiant.
Alte preparate din vasc se foloseau in tratamentul crampelor si chiar a epilepsiei.
O alta virtute terapeutica a sa, evidentiata de pe pozitii stiintifice in ultimele decenii, tine de efectele benefice exercitate de aceasta planta in domeniul combaterii acestei “boli a secolului”, cum pe buna dreptate este denumita arteroscleroza, boala constand din depunerea unei anume rugini biologice pe peretii arterelor, rugina care asterne patul, ca sa spunem asa, infarctului de miocard si accidentelor vasculare, care survin adeseori in evolutia hipertensiunii arteriale si care fac ca bolile cardio-vasculare sa se afle pe primul loc al mortalitatii in tarile civilizate.
Alte cercetari, efectuate tot in domeniul vascului, au mai evidentiat faptul ca aceasta planta exercita efecte pozitive in diversele boli ale rinichilor si asta gratie actiunilor sale diuretice.
Medicii sunt de parere ca pe langa tratamentul medical adecvat, evolutia cancerului poate fi oprita si cu ajutorul remediilor naturiste si ca aceasta asociere da rezultate mai bune decat in mod normal. Consuma in fiecare seara, timp de cel putin un an, cate o cana cu vasc macerat.
Ceaiul de vasc are efecte stimulatoare asupra metabolismului si o actiune benefica asupra pancreasului, iar o cura de cateva luni cu ceai sau macerat de vasc va regla nivelul glicemiei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.