Urzica(Urtica dioica), o palnta miraculoasa.

Urzica(Urtica dioica), o palnta miraculoasa.

0 282

Urzica este o planta ierbacee, care creste pana la 150 cm inaltime, avand in pamant un rizom subtire, cilindric, de culoare albicioasa, lung si ramificat. Tulpinile sunt drepte, cu 4 muchii, acoperite cu frunze opuse, dintate pe margini. Atat tulpina cat si frunzele sunt prevazute cu peri urzicatori. La baza, frunzele sunt cordate. Urzica are flori femeiesti si barbatesti asezate pe tulpini diferite (dioica).


Urzica creste pretutindeni, in locuri cultivate si necultivate, in santuri, pe langa drumuri, pe marginea apelor, in paduri si pe locuri grase unde au fost stane de oi.


Urzica aduce un aport considerabil de vitamine (B2, B5, acid folic) de aminoacizi si proteine. Prezenta, alaturi de complexul de vitamine a siliciului si zincului, explica utilizarea produsului ca revitalizant, pentru intretinerea parului, a unghiilor. Este de asemenea indicat ?n cazul acneei datorita efectului antiinflamator al zincului. Prin efectul remineralizant, urzica actioneaza favorabil asupra cartilajelor, ceea ce o indica persoanelor cu afectiuni reumatice. Previne astenia, manifestata prin stari de oboseala, regularizeaza somnul, ationeaza favorabil asupra starilor de depresie si anxietate


Utilizari in medicina traditionala.


Urzica a fost utilizata pentru proprietatile sale antianemice, hemostatice, antidiabetice, diuretice si colagoge. Mai importanta este insa pentru extractia betacarotenului ca sursa de provitamina A si pentru obtinerea clorofilei. Hematopoetica, comparabila cu cea a spanacului si a preparatelor de fier.



  • Eliminarea abundenta de acid uric.Pentru acesta afectiune se prescrie un decoct preparat astfel: o lingura produs vegetal se fierbe 5 minute cu 150 ml apa. Se beau zilnic 3 decocturi, timp de 4-6 saptamani.
  • Li se mai atribuie frunzelor de urzica si preparatelor obtinute din ele, proprietati hemostatice, astringente si antidiareice, si de asemenea se obtin bune rezultate in tulburarile gastrice datorate abuzului de tutun.
  • Asupra aparatului cardiovascular determina o actiune hipertensiva. Interesante sunt si proprietatile galactogoge si de stimulare a secretiei pancreatice.


  • Pentru tratamentul enterocolitelor se administraza cate o lingura de infuzie la fiecare 1-3 ore, sau 2-5 picaturi de extract alcoolic.
  • Ca purgativ se administreaza cate un paharel de decoct, dimineata, sau 5-10 picaturi de extract alcoolic, de 2-4 ori pe zi, timp de 5-15 zile pe luna.


  • Contra reumatismului si gutei – frunzele de urzica proaspat culese sunt aplicate direct pe articulatia afectata, legandu-se imprejur un bandaj de tifon si lasandu-se sa stea 5-15 minute. Imediat va aparea o reactie iritativa locala puternica (urzicarea), care va pune sangele in miscare, va produce o incalzire a intregii zone si va determina schimbarea metabolismului local.
  • Alergie, boli autoimune – se consuma zilnic 2 pahare de suc de urzica, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Acest suc are o actiune puternic depurativa, regleaza activitatea imunitara si are efect antiinflamator.
  • Adenom de prostata, prostatita – se ia cate o lingurita de tinctura de radacina de urzica, de patru ori pe zi. Suplimentar, se bea suc de urzica (obtinut insa nu doar din frunze, ci si din radacini), cate un pahar pe zi. Tratamentul dureaza minimum o luna, iar efectele sunt spectaculoase, pentru ca urzica actioneaza nu doar ca antiinflamator si antitumoral, ci are si efecte de reglare hormonala foarte bune, actionand asupra cauzei bolii.
  • Anemie, demineralizare – se consuma 1-2 pahare de suc de urzica pe zi. Simultan, se consuma urzici fierte (gatite), cate un castron pe zi minimum, pentru un aport masiv de minerale. De regula, o cura de remineralizare cu suc si fiertura de urzici dureaza doua saptamani. Efectele sunt mult mai puternice daca se consuma si 1-2 galbenusuri crude pe zi.
  • Boli de rinichi cronicizate, adjuvant in insuficienta renala – se consuma cate un pahar de suc de urzica pe zi, dimineata, imediat dupa trezire. Tratamentul se mentine 20-30 de zile si are efecte diuretice si regenerative asupra epiteliului renal.
  • Hipertensiune – se bea inainte de mesele principale cate o jumatate de pahar de suc de urzica. Pe langa efectele de reglare a tensiunii arteriale, extractul apos de urzica are un efect protector asupra vaselor de sange, impiedica sclerozarea si rigidizarea acestora.
  • Caderea parului – este stiut ca fiertura de frunze de urzica pusa in ultima clatire la spalarea pe cap face ca parul sa creasca sanatos si frumos. Recent, oamenii de stiinta au observat ca, la randul sau, radacina de urzica luata de data aceasta intern incetineste sau opreste procesele hormonale care duc la degradarea si caderea firelor de par odata cu varsta.
  • Impotriva daunatorilor palntelor. Se culege o cantitate mai mare de urzici mature (cu frunze, tulpini si flori) si se pun intr-un butoi cu o cantitate mare de apa. Se amesteca de cateva ori pe zi. Se tine la macerat 3-5 zile. Cu acesta solutie se stropesc florile si legumele, de cateva ori pe saptamana. Este o solutie netoxica pentru legume, morcovii nefiind atacati de viermisori. Atentie! Vara cand este cald, poate sa fermenteze repede.
  • Tratament pentru arterita. Se fac bai de piciore: doua maini pline cu urzici se pun intr-o oala de 4-5 l cu apa pe foc pana da in clocot. Se lasa sa se racoresca. Se toarna apoi solutia impreuna cu frunzele de urzica intr-un lighean si se tin picoarete 10-15 minute. Solutia poate fi folosita de 2-3 ori, reincalzita de fiecare data
  • Metoda de slabit: timp de 30 de zile, se bea zilnic 1,5 litri ceai de urzica. Daca ceaiul se cumpara de la Plafar, se consuma o cutie in doua zile. Se slabesc pe saptamana cel putin 2,5 kg. Cura nu se intrerupe. Se slabesc 10-12 kilograme pe luna.
  • Pentru persoanele care doresc procurarea de ceaiuri, solutii si tincturi din urzica le pot gasi la magazinele cu produse naturale. Fiecare produs are instructiuni de folosire.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.