Uniunea Europeana vrea sa muncim si SAMBATA

Uniunea Europeana vrea sa muncim si SAMBATA

0 240

Criza economica europeana i-a pus pe jar pe patronii europeni care au impresia ca, oricat de mult ar munci, nu reusesc sa faca fata presiunii crizei economice care, in ultima perioada, le-a cam decimat profitul.
De aceea, acestia fac presiuni pentru extinderea programului saptamanal de munca si pentru ziua de sambata.
Directiva timpului de lucru a declansat adevarate controverse in sanul Uniunii Europene, ducand la o polarizare a spectrului politic, dar si la pericolul declansarii unor actiuni sindicale.
Intentia de a include asa-numita clauza „opt-out individual“ poate avea drept consecinta prelungirea programului de munca saptamanal la cel putin 48 de ore. Fiind stat membru, Romania va trebui sa se supuna legislatiei europene, iar acest fapt ar putea duce la scurtarea weekend-urilor pentru multi dintre angajatii din tara noastra si la transformarea sambetei in zi lucratoare.
Pe 17 decembrie, Comisia Europeana va prezenta propunerile de modificare pe care le are la Directiva timpului de lucru, propuneri facute la presiunea patronilor, cu intentia de a reduce din cheltuielile de personal.
Concret, se doreste o reinterpretare a definitiei „timp de lucru“ in asa fel incat perioadele inactive petrecute la serviciu sa nu fie luate in calcul atunci cand se face plata. O astfel de decizie ar scapa angajatorii de eventuale litigii cu salariatii nemultumiti ca sunt remunerati in functie de productivitate, si nu de orele petrecute la job. „Curtea Europeana de Justitie a solutionat destul de multe cazuri de acest gen, patronii fiind atinsi la bugete. Un exemplu cunoscut este cazul «Jaeger». Un pompier si-a chemat seful in instanta pentru ca l-a obligat sa ramana la serviciu peste program, iar in ziua respectiva nu a avut loc nicio interventie. Justitia europeana i-a dat dreptate lucratorului. Printr-o redefinire a timpului de lucru se incearca tocmai evitarea unor noi procese. Astfel, angajatorii vor dispune dupa bunul plac de perioada de odihna a muncitorilor si vor putea decide cate ore trebuie sa stea la serviciu, daca vor sa fie platiti“, ne-a declarat Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.