UNIREA FACE PUTEREA

UNIREA FACE PUTEREA

0 392
Iată-ne în anul CENTENAR, uniţi în cuget şi-n simţiri, sub emblematicul „100 ROMÂNIA 1918-2018! SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ”, toţi românii cu dragoste de neam, de ţară şi de credinţa noastră străbună, cu inima vibrând de emoţie pentru acest moment sacral, moment de mare înălţare spirituală.

La iniţiativa – şi cu implicarea directă a distinsei doamne dr. ELENA ARMENESCU – cunoscut poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, s-a finalizat un proiect cultural UZPR, sub genericul „UNIREA FACE PUTEREA”.
Meritul domniei sale este desăvârşit, dacă avem în vedere vasta documentare pentru finalizarea acestui simbolic proiect, astfel încât, versurile care se doresc omagiu României Întregite la 1 Decembrie 1918, să fie precedate de pasaje pur istorice, utile tuturor.
Şi istoria confirmă realităţi de necontestat. Ne gândim la Burebista (cel care a unit triburile geto-dacice şi a creat cel mai întins şi mai puternic stat dac, conform notaţiilor istoricului antic Strabon), la Mihai Viteazul („primul întregitor al teritoriilor locuite de români”), la Horia, Cloşca şi Crişan, la zbuciumatul moment 1848 şi Proclamaţia de la Blaj (în 16 puncte), la Unirea Principatelor Unite de la 24 Ianuarie 1859, la rostuirile Societăţii Academice „Arboroasa”, la „Declaraţia de unire a Basarabiei cu România” (27 martie 1918) sau la Congresul General al Bucovinei (15/28 noiembrie 1918).În amintirea atâtor zvârcoliri istorice, s-ar cuveni ca rostind textul „Rugăciunii” de la Alba Iulia, din 1918, să ne rugăm şi pentru patrioţii români Ion Inculeţ, Iancu Flondor, Vasile Goldiş, pentru Regii României Întregite!…
În mod cert, toate aceste informaţii oferite ca preambul, toată această retrospecţie prin învolburata noastră istorie, îşi are izvorul în textul prefeţei care înnobilează această Antologie.
De aceea, devin mesagerul tuturor colaboratorilor la acest înălţător demers literar-istoric, pentru a mulţumi Excelenţei sale Academician IOAN-AUREL POP, Preşedintele Academiei Române, pentru generozitatea şi nobleţea sufletească de a prefaţa acest volum.
După cum prea bine se ştie, fascinat de tema Marii Unirii din 1918, Excelenţa sa oferă cititorilor acestei antologii o adevărată lecţie de istorie, comprimată, binecunoscute nouă prin cele „100 de adevăruri istorice” (în derulare, la Trinitas TV), prin numeroasele conferinţe susţinute în ţară, precum şi în forumul academic.
Şi aceasta, pentru a nu uita că avem o misiune sacră de a transmite generaţiilor viitoare că Actul Istoric de la 1 Decembrie 1918 a fost (şi rămâne, deocamdată) „cel mai important act politic al naţiunii române din toate timpurile”.
Tocmai de aceea, Antologia gândită de doamna dr. Elena Armenescu dobândeşte valoare de compendiu. Volumul „Unirea face puterea” (Editura Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea, 2018, 190 de pagini) cooptează versuri şi poeme reprezentative din literatura clasică românească. (info UZPR)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.