Ungaria Mare, una din ambițiile lui Victor Orban care joacă aproape totul...

Ungaria Mare, una din ambițiile lui Victor Orban care joacă aproape totul pe mâna lui Putin. Romania are nevoie de repozitionari!

2 460


Nimic din vizita preș. maghiar, dna Novak, nu a fost întâmplător. Budapesta exercită o presiune constantă pe Transilvania, fără să-i pese de reacțiile politice dâmbovițene, tardive, anoste și fără vlagă. Nu-ți trebuie prea multă specializare să vezi că suntem în fața unei strategii pe termen lung susținută financiar și logistic de Victor Orban. O foarte interesantă analiză despre modul în care liderul de la Budapesta, Viktor Orban, visează cu ochii deschiși la Transilvania, cu sprijinul marelui revizionist al granițelor, Vladimir Putin, este difuzată în aceste zile pe siteul Monitorul Apărării. O publicație militară care reunește generali de top, foști capi ai armatei, diplomați militari șamd.
Vladimir Putin a fost singurul lider al unei mari puteri internaţionale care după sfârşitul Războiului Rece a dovedit că este dispus să utilizeze instrumentul militar în scopuri teritoriale(…)
Este, de fapt, singurul regim revizionist contemporan care controlează o mare putere militară. Care şi-a propus şi încearcă să schimbe graniţele recunoscute internaţional.
Dacă ne uităm pe harta Europei de Est, poziţia geopolitică a României este mult mai incomodă pentru un stat ca Federaţia Rusă decât, de exemplu, poziţia geopolitică a ţărilor baltice sau a Poloniei.

Controlând ţările baltice, ajungi la Marea Baltică, acolo unde eşti deja. Controlând Polonia, ajungi la Germania, cu care deja poţi discuta în mod direct.
Controlând teritoriul românesc, ajungi la spaţiul balcanic şi pui o mână pe umărul Bulgariei. Şi faci eventual acest lucru oferind tuturor o bucată din mămăliga românească, aşa cum Vladimir Putin îi invita recent pe vecinii Ucrainei (inclusiv România) la nimic altceva decât o împărţire teritorială a acesteia. Ceea ce este, pentru Ungaria, „o întâlnire a minţilor”.
Din această perspectivă, Vladimir Putin constituie o atracţie pentru toţi revizioniştii din lume, şi mai ales pentru cei din Europa de Est, precum pare a fi liderul de la Budapesta.

Pentru Viktor Orban, apropierea de regimul Putin nu pare a fi decât o speranţă neformulată explicit de a juca, cândva, undeva, cartea unei Ungarii cu alte graniţe.

Dacă este să asumăm raţionalitatea actorilor politici pe scena internaţională şi consistenţa în acţiunile lor, o altă explicaţie nu există.
Ceea ce, pentru România, este o conştientizare tardivă, dureroasă dar implacabilă. Care necesită nişte repoziţionări. Care demitizează decenii de discursuri politicoase şi amabilităţi: colegi de Club, parteneri în securitate, asociaţi în prosperitate, etc. etc.
Întâmplător sau nu, această poziţionare maghiară manifestată prin liderul Viktor Orban se produce la Budapesta atunci când România pare că începe să ajungă din urmă Ungaria atât în NATO cât şi în Uniunea Europeană.
Altfel spus, ar fi o supremă ipocrizie ca regimul Orban să fi jucat oportunist cartea euro-atlantică doar atât timp cât România era pe dinafară. Atunci când Bucureştiul s-a alăturat Clubului, Clubul şi-a pierdut atractivitatea” se concluzionează în Monitorul Apărării. (V.T)

COMENTARII

 1. Intodeauna ,in apele murdare (.., tulburi) se pescuieste cel mai cu folos!)
  O demonsreaza mereu Orban Victor , de cand a aparut in politica .
  Cat ne vom mai purta cu manusi …internationale cu acest cameleon revizionist?
  Zilele trecute ,noua Presedinta a Ungariei , prietena de familie , a fost trimisa in Romania
  sa faca iar manifestari etnice antiromanesti in Transilvania ,
  \Si nici o replica oficiala a autoritatilor romanesti !! Pana cand?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.