Ungaria lui Viktor Orban finanțează la greu presa de limbă maghiară, din...

Ungaria lui Viktor Orban finanțează la greu presa de limbă maghiară, din asa zisul BAZIN CARPATIC

2 146

Ungaria lui Viktor Orban varsă bani cu… ghiotura în presa de limbă maghiară, din asa zisul BAZIN CARPATIC, dar si în educație, cluburi sportive scoli și biserici din Transilvania. Aici, peste un milion de etnici maghiari, își duc tot mai mult „traiul” ca și când ar fi în Ungaria.
În 2017, o organizație numită Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, sau Erdélyi Médiatér Egyesület, avea un buget de 140.000 de euro și un mic portal de știri online, intitulat  Főtér, cu sediul în Cluj-Napoca. Se stie, Transilvania adăpostește circa 1,2 milioane etnici maghiari din România, reprezentând aproximativ 6% din populația totală a țării și totodată una dintre cele mai mari comunități etnice minoritare din Europa. Főtér și-a început activitatea în 2014, dar până mai de curand deținea doar niște birouri… mobilate sumar și o redacție, dar serioasa, formată din doar 10 oameni. Deși se poate să fi avut greutăți înainte de 2017, finanțele sale sunt acum mai … solide grație celor două finanțări „babane”, totalizând 10,5 milioane euro primite de Erdélyi Médiatér Egyesület, între sfârșitul anului 2017 și anul 2019.
Banii au venit din partea generosului stat maghiar, reprezentând o mică parte din fondurile de cel puțin 150 de milioane de euro acordate anual de Budapesta organizatiilor (!?!) maghiarilor din România, începând din 2016, fonduri care sunt în creștere.

Erdélyi Médiatér Egyesület a acaparat cea mai mare parte a cotidienelor de limbă maghiară din Transilvania, mai multe reviste ilustrate, un periodic literar, televiziunea, radioul și cel mai important portal de știri, Székelyhon. 
Sándor Fall, redactor-șef  la Főtér, cunoscut si bun jurnalist maghiar afirmă senin că banii au însemnat puțin pentru activitatea sa, în afara unui nou sediu și a două achiziții noi. El a respins si îngrijorările pe tema independenței editoriale: “Nimeni nu ne spune despre ce putem scrie… Scriem despre ceea ce credem noi că este important”. Totuși, el a recunoscut că, în lipsa unei finanțări din afară, Főtér și alte publicații în limba maghiară din Transilvania ar fi putut cu greu supraviețui. Dar observatorii seriosi ai Ungariei lui Viktor Orban se îndoiesc că o asemenea mărinimie survine în mod necondiționat.


László Dávid, Viktor Orbán și Béla Kató. Poză: Balázs Szecsődi, Biroul de presă al premierului Ungariei

Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației iliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea.

Si astfel În Transilvania, mari sume de bani au fost investite în presa de limbă maghiară, în baze sportive, grădinițe, școli și biserici, construindu-se un “paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi, nu în România, ci în Ungaria”, potrivit declarațiilor pentru BIRN ale lui Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Iar consumul de media este crucial, spune el. Când cei de la Főtér spun că nu sunt cenzurați, “îi cred”, afirmă Zoltán Sipos, redactor-șef al singurei publicații de jurnalism de investigație destinată comunității etnicilor maghiari din România, Átlátszó Erdély, sau Transilvania Transparentă. Dar, mai spune el, “funcționează și autocenzura”…“Nu au nimic rău de spus” despre Fidesz sau despre principalul partid politic al etnicilor maghiari din România,  (RMDSZ – UDMR), a declarat Sipos pentru BIRN.


Viktor Orbán, Zsolt Semjén împreună cu mai mulți lideri religioși din Transilvania

Bisericile influente beneficiază din plin de pomeni …
Transilvania deține un loc special în identitatea națională maghiară plus ‘trauma’ – capitalizată de Fidesz – provocată de destrămarea Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Mondial, când Ungaria de dinaintea anului 1920 teoretic a pierdut două treimi din teritoriu, o jumătate din populație erau de cu totul alte nationalitati, decat maghiara!!, ei revenind-cum s-a spus, la patria-mama! 
Urmărind la inceput doar o ‘unificarea virtuală’ peste granitze,a tuturor maghiarilor, Orban Viktor, micul diktator a făcut ca ei să obțină mai ușor cetățenia maghiară și, prin apropiații locali, a investit bani în comunitățile etnicilor maghiari din Slovenia, Slovacia, Ucraina, dar mai ales din România.
Cele mai mari cheltuieli s-au făcut în Transilvania – peste 145 de milioane de euro doar în 2017 și o sumă similară în 2018.
Anul trecut, Ungaria a lansat fundația Pro Economica – o replică a fundațiilor similare mai mici din Slovenia și Serbia – prin care a promis să verse …doar 312 milioane de euro sub formă de mici fonduri destinate dezvoltării agriculturii. La fel ca și în alte țări, modul în care funcționează aceste fonduri nu e deloc ușor de urmărit. Dimpotriva…“Pro Economica” este mascata sub titlul  fundație privată, așa că Legea liberului acces la informația de interes public nu se aplică,” afirmă Sipos. “Acesta este pasul următor prin care calea banilor veniți din Ungaria rămâne complet opacă”… 
În plus, o serie de alte fonduri sosesc de la autoritățile centrale și municipalitățile maghiare prin programe culturale și sponsorizări venite din partea unor companii de stat.  
Ungaria a finanțat baze sportive, iar deținătorii de pașapoarte maghiare din România pot cere sprijin financiar pentru familiile lor și din partea statului ungar. 
Subjugare morala si materiala, pe față !…Unele licitații pot fi găsite online, dar alte programe apar… numai în bugetul de stat, dar nu există o bază de date unică care să cuprindă toate cheltuielile si pomenile  destinate comunităților maghiare din afara Ungariei!

Cel mai mare beneficiar din România este Biserica Calvină din Transilvania, cu peste 130 milioane de euro.
Biserica este condusă de Béla Katócare a… desmințit numeroasele speculații potrivit cărora el ar fi prieten bun cu Orban, afirmând că sunt doar în relații… amabile. Bine ca nu sunt „dusmani… ” 
Sipos, care a investigat cheltuielile maghiare din Transilvania, spune că Biserica a cheltuit jumătate din sumă pentru renovarea bisericilor și sume considerabile pentru modernizarea grădinițelor și a clădirilor comunitare, pentru aziluri de bătrâni și pentru alte proprietăți aparținând Bisericii.
Nu știm cum decide Biserica ce proprietate va fi renovată. Nu știm cum alege biserica firmele cu care se încheie contracte. Dar știm, de exemplu, că, într-un proiect de 2,9 milioane de euro, firma contractantă a fost Construcții Comerț Ilcom Ltd. Fundația Kida, care este prezidată chiar… de Kató, care deține 50% din compania respectivă” Anterior, Kató afirmase că se vor depune toate eforturile pentru a preveni corupția… Sa mori tu?

Administrând grădinițe, școli și chiar o universitate, bisericile catolice și protestante din Transilvania sunt discret si profund implicate în comunitățile etnicilor maghiari, fiind deseori singurele care oferă programe comunitare de sprijin în orașe mici și sate. O parohie catolică deține chiar și o… academie de hochei, care beneficiază și ea de pe urma …fondurilor vărsate de Orban. Auzi, n-ai chilotii uzi?
Bisericile sunt discret si adânc implicate în comunitatea maghiară din Transilvania”, a declarat o sursă familiarizată cu activitatea UDMR, dar care a dorit să își păstreze anonimatul.
Alți mari beneficiari sunt fundațiile educaționale, precum Iskola Alapítvány, fondată de UDMR, și Sapientia Alapítvány, fondată de biserică.Kiss, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, spune că asemenea cheltuieli creează un “paralelism etnic”.

“Învățământul, de la grădiniță până la universitate, cluburile sportive, instituțiile culturale și presa: toate pot fi folosite în limba maghiară și numai de unguri”a declarat el pentru BIRN.
“Apar astfel noi instituții paralele, cum ar fi cluburile sportive. Și paralelismul deja existent se adâncește: acesta e scopul programului pentru grădinițe. Când apare o nouă grădiniță, în general ea e destinată numai copiilor maghiari. Dar este important de subliniat că asta au dorit mereu liderii maghiari transilvăneni. Iar ei se bucură de sprijinul deplin al guvernului ungar”.
Guvernul ungar nu a răspuns cererii de a face un comentariu, iar liderul partidului UDMR, Hunor Kelemen, nu a … putut acorda un interviu

Sinteza Deak Andrei, prof.d.d.rujan

COMENTARII

  1. Cine a permis ca ungurii și secuii să aibă formațiune politică pe criterii etnice??? NU CIUMA ROȘIE, ÎN FRUNTE CU MARELE TRĂDĂTOR ILICI ILIESCOVICI!? Nu au fost mereu la guvernare, tot pe bază de trădare manifestată de viermii care au condus țara în ultimii 30 de ani?

    Acum, ca o paralelă: ei, deși interesat, bagă bani pentru dezvoltarea acestor două naționalități pe când rrrumânii bagă bani doar în serviciile de forță, bugetari și politicieni. Deci în lucruri inutile sau toxice. Merită admirați, chiar dacă nu ne place sau nu ne convine.
    Rrrumânistanul cîți bani a băgat pentru românii din Timoc?

  2. Ce a facut Dragnea ,este cam ce a incercat si cu ambasada la Jerusalim!
    Numai ca Orban Lotzy si-a fact inca cateva ämbasade””direct in i nima Ardealului…!!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.