UNDE NE-A DUS ANTICOMUNISMUL PROSTESC MARKA BASESCU!

UNDE NE-A DUS ANTICOMUNISMUL PROSTESC MARKA BASESCU!

0 87
Partidele parlamentare din România au fost reprezentante, în premieră ÅŸi simultan, la cel de-al 4-lea Forum la nivel înalt al Partidelor Politice din China ÅŸi Europa, unde Partidul Comunist Chinez îÅŸi prezintă intenÅ£iile ÅŸi caută să se facă înÅ£eles la nivelul acÅ£iunilor interne ÅŸi internaÅ£ionale.
Dacă în anii anteriori doar PSD era invitat la Forum, în acest an, printre participanÅ£ii invitaÅ£i s-au numărat ÅŸi PNL, UDMR ÅŸi UNPR, semn că România are o problemă de comunicare pe relaÅ£ia cu marele stat asiatic, iar acesta caută să înÅ£eleagă de ce? Astfel politicienii români s-au numărat printre reprezentanÅ£ii a 43 de partide politice din 26 de ţări europene.
În vreme ce blocul vest-european caută să întreÅ£ină ÅŸi să dezvolte permanent relaÅ£iile economice cu China, în condiÅ£iile în care Turcia, Bulgaria ÅŸi Ungaria (doar trei exemple) atrag tot mai mari investiÅ£ii chineze în zona de Est, România condusa de Basescu nu reuÅŸeÅŸte de ani de zile să depăşească etapa declaraÅ£iilor de intenÅ£ie, a negocierilor pe proiecte ÅŸi contracte,atitudine care nu de puÅ£ine ori au dus la iritare partea chineză.
O citire simplă a evenimentelor arată că România, chiar dacă uneori “greÅŸeÅŸte” cu intenÅ£ie, în fond nu face decât să prezinte un tip de incapacitate la nivel politic de a înÅ£elege ÅŸi exploata oportunităţi în beneficiul naÅ£ional. Intrate într-o fază de obositoare redundanţă,
DeclaraÅ£iile politicienilor români, fie că vorbim chiar ÅŸi numai de cei trei premieri ai ultimilor doi ani, au fost tot atâtea demonstraÅ£ii de neseriozitate în cadrul unui parteneriat. În condiÅ£iile în care China a parcurs multe etape până la stadiul de înÅ£elegere a modelului economic european, aceasta nu poate fi o scuză, câtă vreme România se clasează pe locul 17 între cele 27 de ţări UE, cu un nivel al schimburilor economice care abia depăşeÅŸte patru miliarde USD (dar 75% fiind partea chineză).
În ciuda declaraÅ£iilor, explicaÅ£iilor ÅŸi bunelor intenÅ£ii repetate până la saturaÅ£ie, Un presedinte obtuz ,plescar si interesat pana la umilinta sa faca pe plac "marelui licurici", au compromis an de an dezvoltarea unor relatii romano-chineze candva deosebit de favorabile Romaniei, pe o piata unde eram printre favoriti.Si asta s-a intamplat atat pe vremea presedintelui Constantinescu, cat mai ales in ultimii aproape 9 ani de cand Basescu, calarind tara, ne-a izolat total de restul planetei,mizand stupid doar pentru piata europeana , care "ne-a curatat" la propriu…
Chiar incepand cu Ion Iliescu,care nu era deloc un ageamiu in politica externa,s-a cultivat impotriva-i acuzatii stupide anticomuniste si un fel de "spaima" nationala de a nu fi acuzat in continuare de…comunism. Adica,Doamne fereste in acesti 20 de ani sa fi fost banuit de vreo deviatie de la linia luminoasa a economiei capitaliste!.Pentru Constantinescu,in cei doar 4 ani de presedintie,nu exista decat o singura directie: Vest-ul ! Si aceeasi inhibitie privind deschiderea spre Est!
In vremea asta Anglia , Germania si SUA se "bateau"in draci sa intre cat mai temeinic pe piata chineza…
Startul spre deschidere ratat atunci de Ion Iliescu – care in perioada presedentiei sale din 1990-1996 il cunostea personal pe omologul sau chinez,(ce isi facuse studiile in Romania!!) – s-a transformat intr-o blocada deliberata , vizavi de relatiile traditionale cu Marea China.
Curios, ceasta "antipatie …anticomunista" promovata prosteste si servil de catre Traian Basescu , parea chiar o carte de vizita a orientarii … pro-americane.A ramas doar stupiditatea politicii sale…
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.