Unde este UDMR – este MAJORITATE?

Unde este UDMR – este MAJORITATE?

0 85

Marele adevar politic romanesc: unde este UDMR, este MAJORITATE, este Guvern! Si da si nu! Da pentru ca, de regula, o minoritate face diferenta spre „majoritate” politica si conduce o majoritate care nu a votat asa!
Rolul jucat de catre UDMR in ultimii 20 de ani era greu de imaginat de un om simplu in 1989. Nu acelasi lucru se poate spune despre unul ca Iliescu, autorul democratiei originale”, cel care a lasat ca aceasta “asociatie” sa joace un rol extrem de nociv pentru societatea romaneasca. Prezenta intr-un fel sau altul la Putere in toti acesti ani, UDMR (liderii) au facut un mare deserviciu democratiei si statului de drept. Daca au fost la Putere atatia ani s-ar pune problema ce castiguri politice au adus minoritatii pe care pretind ca o reprezinta? Niciunul! Tot ce puteau face nu avea cum sa exceada legii, prevederilor Cartei drepturilor omului sau mai nou Directivelor comunitatii europene. Deci, daca au facut ceva, au facut doar pentru grupul restrans care se roteste la conducerea “uniunii” balacindu-se in balcanismul fara viitor european la fel ca fostii lor tovarasi de prin comitete si servicii.
In rest constatam ca traiesc cu tot atatea probleme ca si restul, ca au fost inchise fabrici, ca au disparut sute de mii de locuri de munca, ca judete ca Harghita sau Covasna nu sunt mai bogate decat Vaslui sau Calarasi, desi au fost mult mai favorizate de la natura. Padurile au fost “rase” la fel ca si in alta parte, de catre acelasi Verestoy Attila, asa ca acum diferentele sunt minore.
Pozitia UDMR i-a obligat pe toti sa joace pe mize mici, cotidiene, fara sa tina cont de viitor, de reforma, de restructurarea si modernizarea societatii. O societate din care face parte si minoritatea maghiara, la fel ca si cea utula, turca, tatara sau tiganii. Toti acestia, vrem nu vrem, suntem noi – cetatenii romani.

Zbaterea aproape in van a Opozitiei
Ma uit cum se zbat mai tinerii lideri din Opozitie si fara sa vreau am facut legatura cu cele doua broscute cazute in oala cu lapte. Sigur ca din aceasta lupta va iesi si ceva bun la final. Am vazut deunazi zicerea plina de obida a lui Crin Antonescu, sansele trecerii unei motiuni de cenzura si ale crearii unei noi majoritati, depind de UDMR.
Corect, presedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul sedintei Biroului Politic Central (BPC) le spunea luni liberalilor ca ar trebui sa poarte „o discutie serioasa”:”Cred ca o discutie serioasa cu UDMR trebuie purtata. Convingerea mea este ca sansele unei motiuni de cenzura, sansele formarii unei noi majoritati, tin foarte mult de pozitia UDMR. Este riscant si dificil sa construiesti, daca-mi permiteti formula, o majoritare la bucata. UDMR are in peisajul parlamentar actual votul de aur. Are o pozitie decisiva si eu cred ca mai curand decat a ne tot chinui sa luam un om sau altul, sa-l intoarcem, sa-l luam de la UNPR, sa facem al doilea UNPR, cred ca o discutie serioasa cu UDMR, daca acolo exista, si sper ca exista, resurse de responsabilitate, e calea nu neaparat mai scurta, dar mai sigura”, a spus Antonescu.

Poate ca in declaratiile din ultima perioada ale liderilor Uniunii, apreciate de catre Antonescu ca fiind „cel putin interesante”, sunt semnele unei treziri mult asteptate de la UDMR. Pana si pastorul Tokes, din Romania ajuns vice la Bruxelles, atragea atentia asupra pericolului pe care il reprezinta Traian Basescu. Drumul pe care ne impinge Traian Basescu nu are nimic de-a face cu democratia, acesta fiind un pericol pentru toti, inclusiv pentru UDMR sau PD-L.
Liderii UDMR, cei mai tineri, nu cei naraviti in rele cu de-alde basestii, verestoii, hrebenciucii, rusanii etc., trebuie sa dea tonul schimbarii. Ei pot si trebuie sa se alature celorlalti tineri politicieni pentru reorientarea catre Vest a directiei Romaniei.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.