Un templu inchinat zeului Mithras, descoperit la Alba Iulia

Un templu inchinat zeului Mithras, descoperit la Alba Iulia

0 85

Cu ocazia sapaturilor efectuate pentru construirea unui hotel, a fost gasit un templu dedicat zeului Mithras, datand cel mai probabil din prima jumatate a secolului al II-lea d.Hr. Templul, este foarte bine conservat, pe langa zidurile bine pastrate gasindu-se si o inscriptie intacta dedicata lui Mithras. De asemenea, au fost descoperite inca doua inscriptii epigrafice, pastrate insa fragmentar, dedicate celor doi “insotitori” ai lui Mithras. Cercetarile vor continua pana la dezvelirea intregului templu.
Proprietarul hotelului intentioneaza sa integreze ansablul arheologic in hotel, acesta urmand a fi conservat ‘in situ’ la subsolul imobilului, dupa modelul unui hotel din Mangalia.
Potrivit muzeografului Constantin Inel, sanctuarele inchinate lui Mithras erau construite dupa o tipologie aparte, dupa un plan dreptunghiular, asa cum este si templul descoperit la Alba Iulia. Locul de cult avea pe lateral doua ziduri pe care se gaseau bancile de lemn, doar cu usa, nu si cu ferestre. Interiorul era luminat cu opaite, iar ceremonialul, la care participau doar barbatii, era inconjurat de mister.
Adeptii cultului erau organizati in sapte trepte, fiecare avand o constelatie cereasca specifica. Cultul divinitatii persane, Mithras, zeul Soarelui, care era celebrat in 25 decembrie, a aparut in Iran in secolul al IV-lea i. Hr. si s-a raspandit in secolul I d. Hr. si in Imperiul Roman.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.