Un tamplar si un energetician, doi spioni?

Un tamplar si un energetician, doi spioni?

0 174

Dupa trei luni in care au fost detinuti de armata americana in Irak pentru ca ar fi fotografiat o baza militara americana, cei doi romani au fost eliberati vineri dimineata si preluati de ambasada Romaniei la Bagdad, intrucat s-a stabilit ca fotografiile nu au fost facute cu rea-intentie.


Adrian Gancean si Nelu Ilie au fost retinuti in urma cu trei luni in Irak de Politia Militara Americana, dupa ce au fost surprinsi pe 31 octombrie 2006 in timp ce filmau intr-o baza militara. Cei doi cetateni romani sustin ca nu au filmat baza americana, dar au recunoscut ca au incalcat regulamentele militare pe care s-au angajat sa le respecte prin semnarea contractului de munca. Ei au fost retinuti pentru incalcarea regulamentului militar american, iar protectia le-a fost asigurata conform celei de-a patra Conventii de la Geneva privitoare la civilii din zonele de razboi.


?


Vizibil iritat de insistenta jurnalistilor cu privire la cazul celor doi romani, presedintele Traian Basescu a sfatuit jurnalistii interesati, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de vizita la Bucuresti a presedintelui Poloniei, sa se adreseze „chiar si politicienilor care vorbeau de spioni, de niste amarati, care erau incadrati de oameni lipsiti de caracter in categoria spionilor din serviciile romanesti”. El a dat acest raspuns dupa ce ziaristii l-au intrebat, la finalul intalnirii cu presedintele polonez, cand a aflat despre eliberarea celor doi romani si cum s-a produs aceasta. Seful statului nu a oferit detalii despre eliberarea celor doi si nici despre modul in care aceasta s-a produs.


?


Unul dintre politicienii la care a facut referire presedintele tarii este si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a declarat, vineri, ca muncitorii romani arestati in irak au fost, de fapt, ‘spioni trimisi de SIE si tradati de catre Traian Basescu”. Liderul PRM a prezentat si propriul scenariu al acestui caz, subliniind ca totul este masinatia sefului statului pentru a dobandi un plus de imagine. „Traian Basescu a pus la cale toata aceasta mascarada, ca si alte mascarade. Au fost trimisi de Basescu si de Saftoiu. I-au turnat cei de la SIE, ca sa apara salvatorul neamului Traian Basescu. Basescu este vinovat. E atat de ilogic ce s-a intamplat acolo, atata s-au incurcat in minciuni, incat e clar ca e ceva mai grav decat e la prima vedere”, a declarat presedintele PRM, adaugand ca detine aceste informatii de la niste generali ai serviciilor secrete.


La fel ca si Bogdan Olteanu si Mircea Geoana, Vadim a spus ca va cere ca atat Traian Basecu cat si seful SIE, Claudiu Saftoiu, sa fie chemati in fata parlamentului pentru a da socoteala pentru faptul ca „au pus pe jar comunitatea internationala”. „Niciodata europenii, mai ales dintr-o tara membra NATO, nu au spionat baze americane si nu le-au filmat”, a precizat Vadim.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.