Un pas mare pentru secui, doar „pas” pentru Romania!

Un pas mare pentru secui, doar „pas” pentru Romania!

0 237

Secuii au facut primul pas spre autonomie. Asta, sub privirile impasibile ale autoritatilor de la Bucuresti. La initiativa Consiliului National Secuiesc a inceput un soi de consultare a populatiei , denumita pompos „referendum“, privind infiintarea Tinutului Secuiesc. Mai grav este ca la asa-zisul referendum au participat ca observatori si doi parlamentari ungari, care si-au cam declinat o „calitate oficiala“.


?


In desfasurare


?


Cu pasi mici, dar repezi, referendumul secuiesc se desfasoara. In acest weekend, doi parlamentari ungari au insotit mai multe echipe de voluntari, care au mers cu urnele mobile din casa in casa in municipiul Sfantu Gheorghe si in comunele Ilieni, respectiv Sancrai. De latfel, cei doi politicieni ungari au spus, senin, ca sunt prezenti la referendum ca observatori in calitate oficiala. Intrebati despre participarea lor la un referendum care are legatura cu o problema interna a altei tari, politicienii ungari au subliniat ca in ultimii ani au participat ca observatori in mai multe tari membre UE la referendumuri, precum si la alegeri care au facut parte din politica interna a tarilor respective si au avut efect asupra politicii interne. Ei au tinut sa explice ca referendumul privind autonomia este o initiativa care nu are legatura cu Legea Referendumului, ci este vorba despre vointa unei comunitati si o exprimare a opiniei.


Totodata, vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, a facut publica numaratoarea unei parti din voturi. Deloc surprinzator, potrivit lui Csaba, din datele centralizate pana sambata din 25 de localitati din mediul rural, 99,38% dintre votanti au spus „DA!” autonomiei.


?


Reactie anemica


?


Reactia autoritatilor de la Bucuresti a fost aproape inexistenta, doar cativa politicieni atragand atentia asupra pericolului. „Cand va fi un Kosovo in Romania, sa nu se mai mire nimeni“, a apreciat senatorul PSD Antonie Iorgovan. El a acuzat atitudinea autoritatilor de „tradare a interesului national“, sustinand ca aceasta atitudine exprima „o parsivenie politica“ greu de intalnit in istoria moderna a Romaniei. El a mentionat ca nu exclude posibilitatea ca reprezentantii CNS sa se duca la Bruxelles cu rezultatele acestui referendum si sa creeze „o presiune permanenta asupra autoritatilor Europei pentru ca ei, la randul lor, sa europenizeze aceasta problema“.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.