Un om fantastic (210)

Un om fantastic (210)

0 50

10.

Pentru 277 de agenti ai FBI-ului din zona New York suna, in seara zilei de 19 iunie 1957, alarma. Ordinul: verificarea urgenta a celor 13.810 medici cu cabinete in orasul cu zece milioane de locuitori.
Fiecare din cei 277 de agenti avea asupra sa fotografia unui barbat de circa 45 de ani, cu trasaturi spirituale si sceptice ale fetei, cu urechi mari si buze subtiri si cu ochelari.
277 de oameni, inarmati cu 277 de fotografii, puneau, incepand din acea seara de 19 iunie 1957, aceleasi intrebari:’Doctore, il cunoasteti pe acest tip? E pacientul dumneavoastra? L-ati vaccinat cumva de curand?’
Aceste intrebari fura puse si pe tot parcursul zilei de 20 iunie 1957.
In luxosul hotel Waldorf-Astoria statea, in acest timp, un oarecare Peter Scheuner ca pe jeratic. Din cand in cand suna telefonul. Erau oameni de la FBI care-I raportau lui Thomas, cifrat, ca actiunea se desfasoara in continuare fara succes. Thomas punea de fiecare data, oftand, receptorul in furca..
Aceasta stare de lucruri se schimba brusc pe 21 iunie, la orele 16,35. Telefonul suna din nou. O voce de bas spuse: “Zero.”
Thomas sari ca electrizat:
“Unde?”
Vocea raspunse:
“3145 Riverside Drive. Doctor Willcox.”
Dupa vreo doua zeci de minute il gasim pe Thomas in cabinetul doctorului Ted Willcox, un medic in varsta care practica intr-unul dintre cele mai sarace cartiere din New York.
Dr. Willcox, tinand o fotografie in mana, spuse:
“Sigur ca-mi amintesc de acest om. Si asta pentru ca la mine vin foarte rar clienti asa de bine imbracati.”
Deci pana la urma tot ai facut o greseala, dragul meu superagent sovietic, isi spuse Thomas. Ai cautat un medic undeva, cat mai departe de locuinta ta. Inteleg de ce. Dar uite ca a iesit invers pentru tine.
Dr. Willcox spuse:
“Acest om a venit la mine in dupa-amiaza zilei de 16 iunie. A cerut sa fie vaccinat. I-am eliberat un asa-zis ‘Pasaport epidemic international’, o hartiuta de care ai nevoie, de pilda, ca sa pleci in Europa.”
Batranul doctor se duse schiopatand la fisierul sau si cauta prin insemnarile facute in ziua de 16 iunie. Scoase apoi o fisa.
“Domnul se numeste Martin Collins. Conform certificatului de nastere domnul s-a nascut pe 7 iulie 1910 ca cetatean american in cartierul Manhattan. Seria certificatului de nastere: 32027/7/71897.”
Thomas Lieven si un agent FBI solid ii obligara pe cei doi functionari ai Starii Civile din Manhattan sa presteze ore suplimentare in acea zi, cand ceasurile aratau deja orele 17,15. Dupa un oarecare timp aparu unul din cei doi functionari, sterse praful asezat pe registrul adus de el si mormai:
“Martin Collins … Collins, Martin – ce bazaconie mai e si asta? 32027, bara, 7, bara, 71897 a fost eliberat pe 4 ianuarie 1898 pentru o anume Emilie Woermann. Si asta a murit pe 6 ianuarie 1904, la varsta de patru ani. Din cauza unei pneumonii.”
Thomas schimba o privire cu celalalt agent. Sopti:
“Acu’ il inhatam pe amicul nostru !”

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.