Un om fantastic (189)

Un om fantastic (189)

0 55

8.

Localul Palast-Caf? din Zwickau arata la fel de trist ca tot restul orasului cu cei 120.000 de locuitori ai sai. La sase ore dupa ce inlesnise – e drept, involuntar – fuga unei multimi apreciabile spre apus, il gasim pe Thomas intr-un colt al sus-numitului local, band limonada sintetica.
In acest 27 mai nu avea nimic de facut. Capitanul care il luase de la granita il lasase la Comandatura Zwickau. Comandantul sovietic al orasului, un anume colonel Melanin, ii transmisese lui Thomas, printr-un translator, mii de scuze si invitatia pentru a doua zi la noua.
Asa ca Thomas se caza mai intai intr-un hotel trist, dupa care isi facu aparitia in acest local. Statea si privea la oamenii tristi, la barbatii in costume vechi la doua randuri si cu camasi uzate si fara cravate la gat, la femeile nefardate, in ciorapi ordinari de lana si cu pantofi vechi cu talpa de pluta si necoafate, si medita: Doamne, cand te gandesti ca in lumea din care vin eu toate se indreapta spre normal si spre mai bine si spre vechile obiceiuri. Acolo se face specula, se munceste din greu, se ia cat mai mult cu japca. Iar voi, sarmanilor, aratati de parca numai voi singuri ati fi pierdut razboiul !
La masa de vizavi statea o pereche impunatoare: singura pereche impunatoare vazuta pana acum de Thomas in Zwickau.Ea era o senzual-severa frumusete cu un minunat par blond de culoarea graului copt, cu senzualele trasaturi ale fetei de tip slav si cu ochii albastri stralucitori. Purta o rochie de vara verde si stramta. Pe un scaun din preajma se afla o mantie de leopard.
Insotitorul ei era un urias musculos cu par cenusiu tuns scurt. Purta un costum albastru standard tipic rusesc, cu croiala pantalonilor exagerat de larga, si sedea cu spatele la Thomas, palavragind cu dama sa. Fara indoiala ca acestia erau cetateni sovietici. Deodata Thomas tresari. Constatase ca blonda dama flirta cu el. Ii zambea, isi arata dintisorii, apoi clipi scurt, inchise pe jumatate un ochi …
HM !!!
Doar n-am innebunit, isi zise prietenul nostru, se intoarse intr-o parte si mai ceru inca o limonada. Dupa a treia inghititura se intoarse din nou cu privirea la dama.
Dama ii zambi. Atunci ii zambi si el damei. Dupa care totul se desfasura foarte rapid. Insotitorul damei se intoarse brusc. Semana cu Tarzan, made in U.R.S.S. Sari in picioare. Din patru pasi fu langa Thomas. Il insfaca de jacheta, gest insotit de strigate printre consumatori. Asta il indarji pe Thomas. Si mai mult il indarji fptul ca blonda se ridicase in spatele uriasului si lasa impresia ca scena in derulare o distreaza grozav. Ticaloaso, gandi Thomas, deci toata chestia asta ai pus-o tu la cale, asa, ca sa nu mori de plictiseala, daca …
Nu-si termina gandul pentru ca pumnul uriasului ii atinse stomacul. Asta depasea orice limite. Thomas disparu pe sub Tarzanul rus si-I smulse picioarele de sub trup. A doua oara in aceeasi zi folosi jiu-jitsu. De data asta figura ‘panza’. Si pentru ca Othello din Rusia se gasea tocmai langa bariera garderobei, se pomeni pe data disparand in spatele ei.Thomas apuca sa mai vada, cu coada ochiului, cum in mana unui subofiter sovietic apare un pistol.
Curajul este o problema de inteligenta. Trebuie sa stii cand e cazul sa-l arati. Thomas se apleca in fata si zbura parca in strada. Spre norocul lui nu se gaseau rusi prin apropiere. Nemtii trecatori nu-l bagara in seama. Cand fugea un neamt, acesta se bucura din start de simpatia celorlalti.
Thomas fugi pana intr-un parc unde cazu gafaind pe o banca. Dupa un timp isi reveni si se strecura prudent pana la hotel.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.