UN OM DE EXCEPTIE: LAURENTIU MOLDOVAN

UN OM DE EXCEPTIE:
LAURENTIU MOLDOVAN

0 202

D. D. Rujan

O premonitie bizara, marturisita ultima oara la Cluj, vechiului sau prieten, Dacian Banca: „Decat sa mor pe un pat de spital, mai bine intr-o masina de curse.” Nu era prima oara cand replica in gluma celor care il indemnau… sa traga pe dreapta in privinta curselor. „Esti om in varsta, mai ruginesc si balamalele, ca si reflexele din tinerete. Ar fi bine sa te opresti”…

Ca sa nu mai fie batut la cap pe tema asta, pentru ca el asa simtea si chiar era in supervana pentru varsta sa, dadea raspunsul de mai sus, care probabil, pe Dacian Banca l-a infiorat…

Lentiu Moldovan a venit tarziu in lumea curselor, la varsta cand azi marii campioni incep sa se gandeasca la retragere. Dar a si plecat tarziu, numarandu-se, probabil, printre cei mai varstnici piloti europeni in activitate!

Dupa socotelile noastre, avea vreo 37 de ani cand a inceput sa participe la primele curse de viteza in coasta si pe circuit. Era o vreme cand monotonia vietii de zi cu zi devenise la noi atat de mare, incat nevoia de a face ceva mai deosebit, de a evada din plutonul urias al existentei anonime, al trecerii egale si fara sens a zilelor in acei ani, aproape te indemnau sa incerci si altceva. Iar cursele de automobilism chiar erau acea lume nebuna, nebuna, la care si spectatorii veneau cu miile, de fiecare data. Si nu doar pentru ca era gratis…

Pentru Lentiu cursele de viteza au fost o binefacere sufleteasca; il simteai ca avea o bucurie uriasa „sa se dea” contra cronometru! Iar talentul sau nativ l-a ajutat repede, ca si pe Ludovic Balint, sa se afirme. L-am evocat pe Lotzi Balint, deoarece si el s-a apucat tarziu, dar tot asa, uriasul talent de pilot sportiv l-a impins in fata, cel mai in fata, la vremea lui…

Mi-l amintesc foarte exact pe Lentiu la Feleac, in anul 1970, cand a obtinut un fabulos loc III intr-o cursa internationala de prestigiu. (O tempora !…). Sigur, concura pe teren propriu, cunostea perfect vechiul traseu de la Feleac, unde celebrul Hans von Stuck realizase, in 1938, recordul sau legendar de 2’56”.

Sigur, stia fiecare bucatica din piatra cubica a virajului de la Cimitir, unde, cativa ani mai tarziu, un accident nefericit a facut autoritatile de atunci sa interzica definitiv neuitata Cursa a Feleacului.

Dar prima mare performanta a celui trecut de curand in eternitate, a ramas si ramane una de exceptie. Au urmat mai multe titluri de campion national, la Viteza in Coasta, la Viteza pe Circuit, in Campionatul National de Raliuri, demonstrand ca era un pilot complet, de o vitalitate debordanta, care l-a si ajutat sa ramana verde pana in ultima clipa a vietii. Onorantul titlu de maestru al sportului, obtinut in 1981, n-a facut decat sa rasplateasca un deceniu dens de viata sportiva.

Dinamic si efervescent, pasionat de automobilism pana dincolo de obisnuit, a recuperat parca toti anii dinainte, cand in Cluj era cunoscut doar ca un foarte bun sofer, si nu ca pilot sportiv de exceptie.

S-a numarat printre intemeietorii si primul constructor al unei masini de curse Easter, dar dezavantajul lipsei unor piste de concurs si a unor suprafete de rulare specifice intrecerilor de acest gen, nu a asigurat, din pacate, o perspectiva acestei spectaculoase clase.

Pentru multi poate parea surprinzatoare prezenta clujeanului Lentiu Moldovan in echipa de automobilism Universitatea Brasov, cu care a si castigat un titlu national pe echipe. Tin minte, am fost coechipieri la Brasov, in acei ani, unde cativa oameni inimosi, cadre didactice, de prestigiu, coagulasera un nucleu de tineri pe atunci si la fel de pasionati, in frunte cu Lotzi Balint, Dodo Urdea, Horst Graef, Zoly Szempaly, Mircea Popescu, Florin Hangu. Cu Mircea Popescu a si facut echipaj in Raliul Dunarii din 1974, unde a obtinut un excelent loc 5 in clasamentul general.

Cand dispare un om ca Lentiu Moldovan, aflat intr-o uluitoare forma fizica la 75 de ani, te intrebi cu nedumerire: de ce lumea-i trecatoare/unul naste, altul moare…

Si daca tot este randuit de la Dumnezeu asa, de ce parca se duc mai intai cei de neuitat si abia apoi nevrednicii… Din ceruri, poate ca Lentiu ne priveste nedumerit: Ce vreti, am murit intr-o masina de curse…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.