Un nou mod de calcul al impozitelor auto

Un nou mod de calcul al impozitelor auto

0 95

Senatorii au adoptat in sedinta de miercuri o propunere legislativa prin care sustine instituirea unui nou mod de calcul a impozitului pe autovehicule care sa incurajeze detinerea de masini ieftine produse in tara care sa aiba capacitate cilindrica mica. Este complet ilogic ca un Aro sa fie impozitat la fel ca un Bentley, iar un Logan la fel ca un Mercedes clasa C, sustine initiatorul propunerii.
Pe site-ul senatului poate fi gasita si pozitia Guvernului in legatura cu aceasta initiativa, iar Executivul spune ca nu sustine adoptarea unei astfel de propuneri legislative fiindca ar discrimina masinile din import in raport cu cele fabricate aici.
”Daca ne referim la impozitarea anuala pe mijloc de transport observam ca, spre exemplu, un Bentley este apropiat de nivelul de impozitare al unui Aro. Consideram ca aceasta formula, aplicata in prezent, creeaza un mod injust de impozitare, mai mult, este complet ilogic sa impozitezi un autoturism Aro cu 2.320 lei (suma care este aproximativ valoarea de piata a masinii) sau valoarea unei Dacii Logan sa fie aproape identica cu a unui Mercedes Clasa C, respectiv 64 lei’, arata expunerea de motive a propunerii legislative.
Propunerea legislativa, initiata de deputatul PSD Robert Sorin Negoita, a primit 45 de voturi pentru, 40 de voturi impotriva si o abtinere.
Initiatorul sustine ca prin gasirea unei noi modalitati de taxare a autoturismelor ar fi incurajata detinerea de masini ieftine (de productie autohtona) cu capacitate cilindrica mica si cu un grad redus de poluare.
Baza de impozit ar trebui sa fie valoarea masinii, iar Ministerul Finantelor sa intocmeasca un catalog in care va stabili valoarea autoturismului in functie de marca, tip, motorizare (eventual nivel de dotari optionale).
Potrivit proiectului, aceasta taxa ar urma sa fie de 0,75% din valoarea masinii la cele Euro 5, dar mai mari la normele inferioare de poluare.
Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera legislativa sesizata cu acest act normativ.
Guvernul precizeaza ca Ministerul Finantelor nu detine capacitatea de a intocmi un catalog in care sa stabileasca valoarea autoturismului in functie de marca, tip si motorizare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.