Ultima repriza in trei

Ultima repriza in trei

0 54

„Am stabilit ca prezidentiabilii pot veni cu 30 de sustinatori si cinci membri din staff. In timpul stabilirii formatului, nu au fost niciun fel de comentarii, obiecþii sau tensiuni din partea staff-urilor”, a declarat Adrian Moraru, director adjunct IPP, ca regula de baza a intalnirii.
Dezbaterea a avut cinci runde, care au fost urmatoarele:
RUNDA 1: DE CE VREAU SA FIU PRESEDINTE? – cate cinci minute fiecare candidat
RUNDA 2: TREI DUELURI UNU LA UNU
GEOANA-ANTONESCU
GEOANA-BASESCU
ANTONESCU-BASESCU
RUNDA 3: DEZBATERE DE 60 DE MINUTE
RUNDA 4: TREI INTREBARI DIN PARTEA PRESEI
RUNDA 5: INTREBAREA MODERATORULUI
Prima echipa care si-a ocupat locurile in sala a fot cea a PD-L. Printre sustinatorii lui Traian Basescu s-au numarat Monica Macovei, Sulfina Barbu, Liviu Negoita, Vasile Blaga, Maria, Ioana si Elena Basescu.
Ioan Bazac, Daciana Sarbu, Cristian Diaconescu si Rovana Plumb s-au numarat printre sustinatorii lui Mircea Geoana.
Mircea Diaconu, Diana Turconi, Neagu Djuvara, Calin Popescu Tariceanu, Cristian Topescu au fost sustinatorii lui Crin Antonescu.
In cele trei grupuri acestia au fost doar cativa dintre sustinatori, lista nefiind epuizata.
Printre marii absenti de la dezbaterea de la Palatul Parlamentului au fost Elena Udrea, Adrian Nastase si Emil Boc.
Iata si cam cum s-a desfasurat dezbaterea.
RUNDA 1: DE CE VRETI SA FITI PRESEDINTE?
T. Basescu: „Am avut un mandat cu greseli si cu impliniri. Niciodata nu am urmarit, prin greseala, sa creez inconveniente romanilor. Am pus toata energia mea in slujba obiectivelor enuntate in campania din 2004. In mandatul meu am facut o prioritate din justitie. Votul uninominal a devenit o realitate. Nu am facut compromisuri cu nimeni. Am preferat sa raman loial celor care m-au ales. Am organizat la Bucuresti cel mai mare summit din istoria NATO. Am tinut la onoarea Armatei romane. Romania trebuie sa continue procesul de reforma a statului.”
C. Antonescu: „Cariera mea politica a fost una construita cu respectarea pricipiilor. Nu tin mortis sa am un varf al carierei mele politice la Cotroceni. Sunt un om normal, de bun simt, care face politica. De 20 de ani am auzit si tot vom auzi cifre si angajamente, planuri, vom auzi din nou ca am iesit din criza, domnule Basescu, ca vom iesi din criza, domnule Geoana. Adevarul este ca Romania este condusa de o clasa politica condusa de aceiasi oameni, ca grupuri de interlopi, prin influenta politica, anihileaza justitia. Vom auzi si astazi cifre. Un presedinte nu trebuie sa vorbeasca in cifre. Oamenii traiesc in realitate si nu pe hartie.”
M. Geoana: „Candidez pentru ca am un proiect pentru Romania. Vreau sa avem o singura Romanie in care toti sa poata avea dreptul la respect. Cred intr-o singura Romanie care sa aiba ca pricipiu fundamental solidaritatea intre oameni. Voi fi un presedinte al solidaritatii romanilor. Voi avea o relatie de colaborare cu guvernul pe care o sa-l instalez pana in Craciun. Voi trata Parlamentul Romaniei cu respect. Cred ca avem nevoie sa putem sa ne restabilim increderea in noi insine. Voi aduce echilibru acestei tari. Suntem datori acestei tari cu un nou proiect pentru Romania. Sunt un om educat, civilizat, modest, un om care si-a pus in serviciul tarii si energia si talentul.”
RUNDA 2: TREI DUELURI UNU LA UNU
GEOANA-ANTONESCU
M. Geoana: Care este planul economic al dvs. si al PNL-ului pentru salvarea locurilor de munca?
C. Antonescu: Viziunea mea este aceea ca e nevoie de un guvern in a carui alcatuire presedintele joaca un rol important, un guvern competent, cu un program articulat. Viziunea mea este una liberala. Investitii rationale, investitii private majore, depolitizarea mediului economic.
[Dupa care s-a trecut si la probleme mai “sensibile”]
C. Antonescu: V-ati intalnit cu foarte multi oameni in aceasta campanie care vi s-au plans. Care este salariul lunar al domnului Ionut Costea, directorul EXIMBANK, cumnatul dvs. pe care l-ati numit in aceasta functie? (…) Va spun eu: aproape 900 de milioane de lei vechi.
M. Geoana: Din pacate, sloganul dvs. nu va caracterizeaza. Eu nu am atacat familia dvs.
GEOANA-BASESCU
M. Geoana: Statistic, lucrurile arata bine, in realitate, nu prea. Dupa 5 ani de mandat am ajuns cea mai corupta tara.
T. Basescu: Pensia medie este 1.845 lei. Ceva s-a intamplat in acesti cinci ani.
M. Geoana: Traiesc romanii bine dupa cinci ani de mandat? Raspunsul este: nu. Au fost ani dominati de tensiune si scandal.
T. Basescu: Sunt doua lucruri fundamentale pe care le reprosez. Primul este legat de daramarea unui guvern in functie in preajma alegerilor prezidentiale. Al doilea este legat de citirea incorecta a Constitutiei. Art. 85 din Constitutie, al. 1 spune ca presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste guvernul pe baza votului de incredere.
M. Geoana: Intrebati-i pe romani cine cred ca a provocat criza in Romania? Dumneavoastra. sunteti, domnule Basescu.
ANTONESCU-BASESCU
Crin Antonescu a fost rugat sa vorbeasca despre cele mai importante critici la adresa lui Traian Basescu.

Crin Antonescu: „Nu va intreb de Hayssam. Exista multe intrebari la care nu eu sau jurnalistii asteptam raspunsuri, ci multi romani. Nu aveti nicio implicare in disparitia flotei romanesti si nici nu v-ati dat o casa in strada Mihaileanu. E adevarat ca familia dumneavoastra traieste bine, ca doamna Udrea prospera, ca domul Videanu prospera. Acestia sunt oameni care au avut sansa. Lucrul pe care trebuie sa il discutam si de care trebuia dumneavoastra sa fi avut grija este ca toti romanii sa aiba sansa de a trai bine”.

Traian Basescu l-a rugat pe Crin Antonescu sa citeasca din dosarul sau rezolutia data de Parchet.
Traian Basescu: „As vrea sa ii spun lui Crin Antonescu ca nu se castiga alegerile mintind. Inculpatii din dosarul flota nu au comis nicio infractiune asa cum a spus Adrian Nastase. Domnul Antonescu a spus la Cluj ca a fost pentru mentinerea trupelor din Irak, contrar pozitiei premierului de atunci. Iata scrisoarea dumneavoastra catre Emil Boc, in calitate de sef al grupului PNL, prin care ii cereati sustinerea deciziei lui Calin Popescu Tariceanu”.

Crin Antonescu: „Momentul la care ne-am referit la Cluj a fost episodul in care premierul de atunci a decis sa puna in CSAT problema retragerii din Irak. Am fost impotriva acestei pozitii pentru ca era contrara intereselor Romaniei. Scrisoarea este 26 martie 2007 din perioada cand am cerut grupului PD-L o clarificare in aceasta problem”.
RUNDA 3: DEZBATERE DE 60 DE MINUTE pe 9 teme convenite cu staff-urile de campanie
1. REFORMA STATULUI
M. Geoana: „De 20 de ani facem reforme in Romania. Reformam, reformam si iar reformam. Am modificat forma, fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa ma asigur ca avem un consens national asupra caii pe care o avem de urmat. Romania merita mai mult.”
C. Antonescu: „Istoria ultimilor 20 de ani este istoria reformelor esuate. Romania nu a dus la capat nicio reforma.
T. Basescu: „Presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorul principal al pocesului de reformare a statului roman. Avem nevoie de un Parlament unicameral si de mai putini parlamentari. Nu poti trece la reducerea agentiilor guvernamentale si, pe de alta parte sa spui ‘Noi, parlamentarii ne pastram privilegiile si ramanem in continuare o povara’. Din acest motiv am propus romanilor referendumul din 22 noiembrie. Trebuie continuate reformele in sanatate, agricultura. Satul este marea noastra rezerva de productivitate.
M. Geoana: „Sunt de acord cu amandoi. Un concept central pe care trebuie sa-l introducem este cel de buna guvernare si de transparenta cheltuirii banului public.”
2. EDUCATIA:
Mircea Geoana: „Cred ca trebuie sa plecam de la faptul ca am reusit sa ajungem la un consens numit Pactul pe educatie. Adevarata problema este ca Romania este o tara inegala din punctul de vedere al sansei de acces la sistemul de educaþie. Doar 5% din copiii din mediul rural ajung la facultate astazi. Doar 25% din copiii din mediul rural merg la facultate. Coeficientul performantelor scolare este cel mai scazut din Europa. 40% dintre familiile Romaniei nu au bani sa ia rechizite si un ghiozdan copilului in prima zi de scoala. Suntem o tara care nu stim, unui tanar nu ii dam deprinderile in scoala care sa il faca competitiv pe piata muncii. Locul de munca pentru un tanar absolvent aceasta este cerinta pe care sa o adresam profesorilor”.
Traian Basescu: „Educatia trebuie tratata ca prioritate majora. Nevoia de reformare a sistemului este atat de mare incat eu spun public daca nu reformam acest sistem riscam sa condamnam viitorul evolutiei pozitive a Romaniei. Trebuie sa trecem de la sistemul de educatie bazat pe memorare la cel bazat pe competente. Conform proiectului Legii educatiei scoala trebuie sa apartina comunitatii si in proiectul de lege aflat la CCR se stabileste ca directorul scolii se stabileste prin concurs, in consiliul de administratie al scolii sunt o treime dascali, o treime parinti, o treime reprezentanti ai autoritatilor locale, profesorii fac contract cu scoala si obtin acest contract prin concurs desi au o titularizare la nivel national, finantarea urmareste elevul”.
3. CRIZA MORALA

R. Turcescu: Numiti un personaj public al zilelor noastre pe care-l considerati un reper de moralitate.
C. Antonescu: Tudor Chirila
M. Geoana: Parintele patriarh Daniel
T. Basescu: sotia mea

[Apoi, in continuare]
T. Basescu: „Faptul ca 13-15 iunie ’90 nu a fost lamurit este un element care a provocat criza morala. Am condamnat crimele comunismului. Va asigur ca voi ramane extrem de interesat despre ce s-a intamplat la Revolutie si la mineriada.”
M. Geoana: „Romania este azi o societate care si-a pierdut busola morala. Am creat idoli falsi in toti acesti ani. Am uitat ce inseamna munca cinstita, principiile familiei. Din punct de vedere al moralitatii, exemplul trebuie sa porneasca de la seful statului. E foarte usor sa aratam cu degetul. Cred ca trebuie sa ne adunam in jurul unui proiect prin care sa incurajam crearea unui sistem national prin care statul sa incurajeze firmele private. Trebuie sa recladim simtul civic, sa sprijinim voluntariatul.”

C. Antonescu: „Este cea mai grava dintre crizele noastre. Vine din pervertirea modelelor. Modele sunt mogulii, baronii si marii invartiti. Ei sunt de stat, in sensul ca pot trece de la un partid la altul. Rolul presedintelui este de a sparge acest cerc, de a arata ca se poate fi presedinte in Romania avand onoare si masura.”

4. SANATATEA
Crin Antonescu: „Eu am avut experienta de a vedea ce inseamna sa trebuiasca sa aduci medicului ce ii trebuie pentru a face o operatie. Cred ca putem da 6% din PIB catre Sanatate.Sanatatea pacientului sa fie un drept nu o loterie Propun sa facem ca la Podul de la Maracineni. Pe bani europeni ca presedintele sa stea pe capul acelor oameni ca o salvare sa ajunga la timp, copii sa nu mai ia infectii din spitale”.
Traian Basescu: „In primul rand ar trebui sa fie profesionalizarea managementului spitalelor. Pe locul doi ar trebuie sa fie descentralizarea: transferul spitalelor, cu execeptia celor universitare, din autoritatea statului la autoritatile locale, dezvoltarea prevenirii ceea ce inseamna medici de familie suficienti, este esential sa facem o politica corecta a resurselor umane astfel incat oamenii din sistem sa fie bine platiti si bine instruiti. Sanatatea trebuie sa isi creasca resursa financiara nu doar cu bani de la buget, ci si cu venituri din asigurari private pentru sanatate”.
Mircea Geoana: „Romania se afla pe locul 32 din 33 de tari europene in clasamentul sistemelor sanitare. Avem cea mai redusa rata de viata atat la femei cat si la barbati. Trebuie sa ii stimulam pe tineri sa se stabileasca inclusiv in mediul rural pentru a asigura asistenta sanitara. Cred ca trebuie sa extindem sistemul SMURD in localitati care au mai mult de 2.000 de locuitori. Cred ca lectia gripei porcine ne foloseste. Voi sustine infiintarea unei companii farmaceutice nationale care sa produca medicamente mai ieftine pentru tot romanul”.
5. POLITICA EXTERNA
T. Basescu: „In timpul ultimilor cinci ani am facut o diplomatie in interesul romanilor.”
M. Geoana: „Am crezut ca dupa intrarea in UE si NATO, lucurile vor evoalua in bine pentru Romania, dara tara noastra pare mai vulnerabila decat in urma cu cinci ani. Nu cred ca trebuie sa alegem axe sau sa cream aliante de doua categorii. Cred ca trebuie sa sustinem guvernul democratic de la Chisinau. Politica externa nu este fotografie cu Obama si Medvedev, ci trebuie sa fie prilej de creare de prosperitate si de locuri noi de munca”
C. Antonescu: „Avem nevoie de o normalizare a relatiilor diplomatice. Presedintele nu trebuie sa fie singura voce din diplomatie, ci un integrator. N-am sa iau o decizie majora fara sa consult opozitia.”
6. AGRICULTURA
T. Basescu: „Printre prioritati amintesc infiinþarea de depozite regionale pentru ca micii fermieri sa nu mai ramana cu productia pe marginea drumurilor. Avem nevoie de un sistem de valorificare a produselor agricole in mediul rural: intreprinderi mici si mijlocii. Astfel, la oras ar pleca produsul finit, care ar scoate din saracie satul.”
M. Geoana: „Romania poate produce produse pentru 80 de milioane de oameni, dar importa. Prima grija este asigurarea la timp a subventiilor pentru agricultorii romani. Trebuie sa incurajam creditul agricol subventionat de stat.”
C. Antonescu: „Se petrec niste lucruri in Romania. In 2008 ati initiat o motiune prin care spuneati cat de nemernic este Guvernul Tariceanu ca nu da subventii agriulturii.”
M. Geoana: Iar vorbiti despre trecut? Puteti vorbi despre viitor?
C. Antonescu: Cum sa nu vorbim despre trecut ca ne-ati mancat 20 de ani din viata…
M. Geoana: Erati parteneri de alianta inainte de aderarea la UE. In loc sa atrageti fonduri ati inceput sa va certati. Nu eu eram la guvernare atunci. Dumneavoastra. eraþi…
7. GUVERNUL

R. Turcescu: Care formula guvernamentala, in conditiile unui guvern de coalitie sau a unui minoritar, v-ar ajuta sa va puneti in aplicare viziunea legata de mandatul prezidential?
M. Geoana: „Nu exclud o alianta cu PNL. Cred ca un echilibru corect intre social-democratie si liberalism s-ar putea sa fie corect.O majoritate cu PNL, cu un guvern solid si competent.”
C. Antonescu: „Primul ministru va fi primarul Sibiului, Klaus Johannis. Formula guvernamentala e o chestiune care se va rezolva in Parlament. In alegerea sa va avea un rol si premierul.”
T. Basescu: „Multe conditii trebuie sa indeplineasca un guvern, dar prima este sa nu fie rezultatul unei intelegeri facute la Grivco. Este esential sa nu fie un guvern controlat de Vantu, Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc. Guvernul trebuie sa respecte vointa romanilor. Partidul cu cel mai mare numar de locuri in Parlament va da primul ministru. Acesta trebuie sa fie un om pe care Vantu sa nu-l poata controla, ca pe Geoana.”
8. CRIZA ECONOMICA

C. Antonescu: „Ne confruntam cu o criza din care nu putem iesi decat prin increderea in clasa politica. Propun relaxare fiscala, reducerea cotei unice de impozitare si reducerea reala a cheltuielilor bugertare.”
T. Basescu: „Romania va trece pe crestere economica in trimestrul 2 al anului 2010. Crestere de 13% in septembrie fata de august ne arata ca Romania incepe sa intre pe o curba de redresare. Reducerea fiscalitatii nu este o prevedere in acordul cu Fondul. Greutatea trebuie sa se indrepte catre agricultura, industrie, IT, turism.”

M. Geoana: „Suntem pe ultimul loc din Europa din punct de vedere al eficientizarii. Trebuie sa repornim creditarea penru sectorul privat. Sunt pentru crearea unei cai ferate puternice, si nu batjocorite, ca pana acum.”

9. MODELUL PREZIDENTIAL
Traian Basescu: „Modelul prezidential. EU! Atributiile presedintelui ar trebui sa ramana aceleasi. Constitutia ar trebui sa clarifice si unele aspecte legate de relatiile dintre institutii. CCR a devenit arbitru, un participant la decizia politica. De pilda Constitutia nu obliga partidele politice sa voteze un guvern propus. Clarificarea relatiei dintre presedinte si Parlament. CSM ar trebui transformat intr-un organism unde reprezentantii societatii civile sa fie mai numerosi.”
Mircea Geoana: „Constitutia Romaniei spune ca avem dreptul la sanatate gratuita si acest lucru nu se intampla. Aceste model de republica semiprezidentiala ar trebui sa ramana la fel. Nu trebuie sa modificam Constitutia dupa chipul si asemanarea unui presedinte. Important este ca institutiile sa functioneze si voi avea grija ca acest lucru sa se intample”.
Crin Antonescu: „Cand un credincios tine in mana Sfanta Scriptura are in ea totul, cand un ateu tine in mana Scriptura are niste foi. Asa se intampla si cu Constitutia. Daca intr-adevar crezi in valorile Constitutiei Romaniei si asculti Constitutia si nu de baroni, ai acolo ce iti trebuie. Daca asculti valorile din Constitutie si nu telefoanele altora ai acolo ce iti trebuie. Constitutie avem, ne mai trebuie presedinte”.

Nu am pretentia sa fi putut cuprinde cele doua ore de dezbateri. Au fost tot felul de intreruperi reciproce, cu interventii care se doreau energice din partea moderatorului Robert Turcescu. Asa ca marea confruntare dintre primii trei candidati la presedintie a fost presarata cu atacuri, lovituri sub centura, dar si momente de relaxare, ce-i drept mai putine.
In concluzie, Traian Basescu si-a axat discursul pe bilantul de mandat, Crin Antonescu pe atacuri vehemente la adresa ambilor contracandidati, in timp ce Mircea Geoana si-a indreptat criticile cu predilectie catre actualul presedinte.
Iar ceea ce a fost foc de paie se poate uita pana maine ca sa ne ramana esenta ducandu-ne stampila unde trebuie, si apoi vom asista la si mai marea dezbatere in doi, adevarata finala.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.