Ultima rectificare bugetara din acest an: pensiile se majoreaza

Ultima rectificare bugetara din acest an: pensiile se majoreaza

0 277

Bani pentru pensionari


Luni, Guvernul a aprobat cea de-a patra si ultima rectificare bugetara din acest an. O prima consecinta a fost majorarea punctului de pensie, cu o luna mai devreme decat era prevazut. Astfel, de la 1 decembrie, peste 4 milioane de pensionari vor beneficia de o crestere a pensiilor, ca urmare a majorarii valorii punctului de pensie cu 16,8%.


Marirea punctului de pensie de la 1 decembrie a fost posibila prin redistribuirea fondurilor necesare majorarii de la sistemul asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si prin reducerea cheltuielilor cu bilete de odihna si tratament balnear.


Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, afirma ca de majorarea punctului de pensia vor beneficia 4,5 milioane de pensionari.


?


Si pentru persoanele care nu beneficiaza de cresterea pensiei s-a gasit o solutie. Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca acestea vor primi un ajutor financiar in luna decembrie. Acesta nu va fi inscris pe talonul de pensie, ci intr-un document similar separat si va fi cuprins intre 60 si 30 de lei noi, in functie de marimea pensiei. Astfel, persoanele cu pensia mai mica de 210 lei vor primi 600.000 lei vechi. 500.000 lei vor primi persoanele cu pensii situate intre 211-316 RON, iar cei cu pensia situata intre 217-435 RON vor beneficia de un ajutor banesc de 400.000 lei.


Ajutorul banesc nu se acorda persoanelor care beneficiaza de pensie de serviciu acordata in baza prevederilor legilor cu caracter special.


?


In urma rectificarii bugetare, fondurile au fost redistribuite astfel:


???????? Ministerul Transporturilor va primi 654,4 milioane RON pentru sustinearea transportului CFR.


???????? Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va primi o suplimentare de 572 milioane RON destinati drepturilor sociale in luna decembrie


???????? MAI va beneficia de un plus de 171,2 milioane RON, in special pentru plata unor drepturi slariale.


???????? Bugetul MEC se suplimenteaza cu 129,7 milioane RON pentru subventii de produs pentru cantitatea de carbune si minereuri ce vor fi extrase pana la sfarsitul acestui an, inclusiv plati compensatorii pentru personalul disponibilizat, securizarea minelor din cadrul CN Minvest Deva si CN remin Baia Mare.


???????? Sume suplimentare vor primi totodata si Ministerul de Justitie – 95,4 milioane RON, pentru chetuieli de personal, SRI – 77,4 milioane RON, MedC – 42,8 milioane, Ministerul Public 38,6 milioane RON si Ministerul Finantelor – 50 milioane pentru majorarea Fondului de rezerva la dispozitia Guvernului.


???????? Administratia locala va primi peste 970 milioane RON, destinati platii drepturilor salariale din institutiile de invayamant preuniversitar de stat, protectia copilului, finantarea programului „Cornul si Laptele”.


???????? Fondul National Unic de asigurari de sanatate va avea o majorare a veniturilor si cheltuielilor de 275,1 milioane RON, respectiv, 473 milioane RON.


???????? In urma acestei redistribuirii se vor diminua fondurile alocate unor ordonatori de credite, cum ar fi: Ministerul Finantelor Publice – 529 milioane RON, Administratia Rezervelor de Stat – 65,1 milioane RON, Ministerul Sanatatii – 98,1 milioane fonduri alocate din credite externe.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.