Uitand de promisiuni si angajamente – Compania Rompetrol S.A. si-a cerut insolventa

Uitand de promisiuni si angajamente – Compania Rompetrol S.A. si-a cerut insolventa

0 518

Firma Rompetrol S.A., parte a grupului petrolier Rompetrol, si-a cerut insolventa, potrivit portalului instantelor de judecata. Cererea de intrare in insolventa a fost depusa pe 28 mai si va fi judecata la Tribunalul Bucuresti la 8 iunie. Rompetrol S.A. coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale Grupului Rompetrol, grup al carui pachet majoritar de actiuni e detinut de compania KazMunayGas din Kazahstan.

PUBLICITATE
Potrivit informatiilor financiare de pe site-ul Ministerului Finanatelor, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

Rompetrol SA face parte din KMG International (fostul Grup Rompetrol), cea mai importanta companie din grup fiind Rompetrol Rafinare. Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a sters efectiv o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care accepta sa piarda 600 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari fara clauze punitive.

Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, „unui mare proiect de investitii”.ROMPETROL 1

In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut mai mult de un an, , iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. In rest, statul nu s-a ales cu nimic: nici cu cedarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici cu fond de investitii de 1 miliard de dolari. Dimpotriva, doar a pierdut sansa de a recupera, la un moment dat, 600 milioane dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Practic, statul poate astepta mult si bine ca Rompetrol sa plateasca 200 de milioane de dolari promisi contra ca 26,69% din actiuni, asa cum prevede memorandumul. Despre fondul de investitii nici nu se pune problema atata vreme cat nu s-a realizat acea tranzactie de 200 milioane de euro. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari. Nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune este blocata la nivel politic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.