UE si problemele mediului

UE si problemele mediului

0 99

Ministrii Mediului din tarile membre ale Uniunii Europene s-au intalnit ieri la Bruxelles pentru a discuta punctele divergente din viitorul tratat asupra mediului. Cu o saptamana inainte de intrunirea la nivel inalt – sefi de state si guverne – intrunire socotita decisiva, o serie de probleme de importanta majora trebuiesc aduse la un numitor comun. Astfel, exista unele tari care cer, in privinta negocierilor pentru cantitatile de emisii nocive admise, ca anumitor segmente din industrie sa li se ofere certificate de poluare gratuite, in locul unor taxa sau altor masuri.
Planul prin care se prevede alocarea catre unele tari esteuropene, membre ale UE, a 10% din totalul incasarilor rezultate din vanzarile certificatelor, aceasta pentru reducerea poluarii industriale in respectivele tari, intampina opozitie franco-germana, iesind in evidenta aceasta din urma.
In privinta emisiilor de CO2, provocate de autovehicole, s-a ajuns, pe moment, la o solutie de compromis, dar este asteptata cu mare interes si speranta intalnirea la nivel inalt, de la care se asteapta poate mai mult decat este posibil si permite momentul si conjunctura de fata.
Sa vedem, in contextul postalegeri, cu tambalaul formarii unei coalitii guvernamentale majoritare, cine si cum va reprezenta Romania la aceasta intrunire, caci se stie, masurile de prevenire a poluarii sunt, la noi in tara, aproape inexistente, cu urmarile de rigoare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.