UE, ingrijorata de migratia fortei de munca

UE, ingrijorata de migratia fortei de munca

0 239

Aflat intr-o vizita in Romania, Franco Fratini? vorbit despre migratia fortei de munca, un fenomen prezent masiv in tara noastra.


Uniunea Europeana este preocupata de gasirea unor solutii pentru reglementarea migratiei fortei de munca. Oficialii europeni propun chiar un nou concept: migratia circulara. Potrivit planului, muncitorii plecati in alte state vor beneficia de sprijin pentru a reveni in tara de origine, dupa doi ani.


Potrivit studiilor, peste 2,5 milioane de romani muncesc in strainatate. Cei mai multi incearca sa isi castige existenta in statele europene, aproape doua milioane. Barbatii lucreaza in special in constructii sau agricultura, in timp ce femeile aleg munca menajera. Din strainatate, muncitorii reprezinta principala sursa de venit pentru rudele ramase in tara. Cu banii primiti din strainatate, familiile lor isi cumpara in special locuinte, bunuri electrocasnice sau masini. Principalele consecinte negative ale migratiei economice se rasfrang asupra familiei. Este unul dintre motivele pentru care oficialii Uniunii Europene lucreaza la mai multe proiecte pentru reglementarea migratiei. Printre posibilele solutii, migratia circulara.


„Dupa o perioada petrecuta in Uniunea Europeana, sa se poata intoarce in tara de origine, daca vor, dandu-le oportunitatea de a reveni fara formalitati in Europa dupa 2-3 ani”, a declarat Franco Frattini. Pe de alta parte, Romania devine si ea o atractie pentru muncitorii din statele nemembre ale Uniunii Europene. Autoritatile se asteapta la o migratie in special din fostele state sovietice sau din Asia.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.