UDMR: Parlament unicameral & Parlamente regionale

UDMR: Parlament unicameral & Parlamente regionale

0 145

Fostul deputat UDMR Antal Arapad sustine ca Parlamentul este o institutie fundamentala a democratiei, in pofida „anumitor lacune” in functionare si lanseaza ideea parlamentului unicameral la nivel national si a „parlamentelor regionale”.
Primarul municipiului Sfantu Gheorghe(Antal Arpad), a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca, in opinia sa, Constitutia Romaniei ar trebui modificata, dar ar fi nevoie de o dezbatere mai ampla pe aceasta tema.
„Ar trebui o dezbatere mult mai ampla pe aceasta tema si, cu siguranta, noi nu putem fi de acord ca Romania sa se transforme intr-o republica prezidentiala, chiar daca noi o numim doar semiprezidentiala”, a spus Antal.
Antal Arpad a subliniat ca Parlamentul este o institutie fundamentala a democratiei, chiar daca „sunt anumite lacune” in ceea ce priveste functionarea acestuia.
„Iar daca vorbim despre unicameralism si bicameralism, cred ca ar trebui sa vorbim atunci despre o Camera la nivel national, dar, eventual, una dintre cele doua camere ar putea sa se transforme in niste parlamente ale regiunilor”, a spus Antal.
Potrivit sursei citate, cele doua camere sunt „oarecum ineficiente” in forma actuala, dar, atunci, in opinia sa, trebuie regandita „mai profund” aceasta problema.
In acest context, Antal a mentionat exemplul landurilor germane, si nu numai pentru faptul ca, in opinia sa, sunt cele mai eficiente din Uniunea Europeana, dar si pentru faptul ca ar fi un model de urmat si pentru Romania, adaugand ca „evident” ar trebui sa ramana o structura parlamentara si la nivel national.
Presedintele Traian Basescu a declarat, referitor la revizuirea Constitutiei, ca opteaza pentru instituirea sistemului parlamentar unicameral si pentru eliminarea imunitatii parlamentarilor pentru fapte de ordin penal. Basescu a spus ca, in prezent, cele doua Camere ale Parlamentului sunt asemanatoare din punct de vedere al reprezentativitatii si sunt alese in acelasi mod si in acelasi moment.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.