Ucraina se scufundă. Elitele occidentale scapă?

Ucraina se scufundă. Elitele occidentale scapă?

0 53

Ceea ce face ca cel mai recent raport al Corporației „RAND” despre Ucraina să fie atât de semnificativ, nu este calitatea analizei, ci faptul că cel mai prestigios think-tank de securitate națională al națiunii a luat o poziție opusă față de război față de clasa politică de la Washington și aliații lor globaliști. Aceasta este o afacere foarte mare.
Rețineți că războaiele nu se termină pentru că publicul li se opune. Acesta este un mit.
Războaiele se termină atunci când apare o divizare critică între elite care duce în cele din urmă la o schimbare a politicii.
Noul raport al Corporației „RAND”, „Evitarea unui război lung: politica S.U.A. și traiectoria conflictului Rusia-Ucraina”, reprezintă tocmai o astfel de scindare. Indică faptul că elitele puternice s-au rupt de opinia majorității deoarece cred că politica actuală dăunează Statelor Unite.
Credem că această schimbare de perspectivă va câștiga avânt până când va declanșa o cerere mai asertivă pentru negocieri. Cu alte cuvinte, raportul „RAND” este primul pas spre încheierea războiului.
„Costurile și riscurile unui război lung în Ucraina sunt semnificative și depășesc posibilele beneficii ale unei astfel de traiectorii pentru Statele Unite”. Acest citat rezumă efectiv întregul document. Gândește-te: în ultimele 11 luni ni s-a spus în mod repetat că SUA vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie”.
Citatul de mai sus ne asigură că acest lucru nu se va întâmpla. Statele Unite nu își vor submina propriile interese pentru a-și urmări visul de nerealizat de a expulza Rusia din Ucraina. (Nici și șoimii nu mai cred că acest lucru este posibil.) Membrii raționali ai politicii externe vor evalua perspectivele de succes ale Ucrainei și le vor cântări în raport cu probabilitatea tot mai mare ca conflictul să scape în mod neașteptat de sub control. Asta, desigur, nu ar servi interesul nimănui și ar putea declanșa o ciocnire directă între Rusia și Statele Unite.
De asemenea, factorii de decizie din SUA vor decide dacă daunele colaterale în creștere merită cheltuiala. Cu alte cuvinte, liniile de aprovizionare rupte, inflația în creștere, deficitul de energie și alimente în creștere și stocurile de arme în scădere sunt un compromis echitabil pentru „slăbirea Rusiei”. Mulți ar spune „Nu”. În unele privințe, „Raportul RAND” este doar primul dintr-un lung șir de piese de domino în cădere. Pe măsură ce pierderile pe câmpul de luptă al Ucrainei cresc – și devine mai evident că Rusia va controla întreg teritoriul de la est de râul Nipru – defectele strategiei Washingtonului vor deveni mai evidente și vor fi criticate mai aspru.
Oamenii vor pune la îndoială înțelepciunea sancțiunilor economice care îi rănesc pe cei mai apropiați aliați ai noștri în timp ce ajută Rusia. Ei se vor întreba de ce Statele Unite urmează o politică care a precipitat o îndepărtare puternică de dolar și datoria S.U.A.? Și se vor întreba de ce S.U.A. au sabotat în mod deliberat un acord de pace în martie, când probabilitatea unei victorii ucrainene este aproape de zero.
„Raportul RAND” pare să anticipeze toate aceste întrebări, precum și „schimbarea dispoziției” pe care o vor genera. Acesta este motivul pentru care autorii fac presiuni pentru negocieri și încheierea rapidă a conflictului. Acesta este un extras dintr-un articol de la RT: „RAND Corporation”, un think tank de elită de securitate națională de mare influență, finanțat direct de Pentagon, a publicat un raport de referință în care afirmă că prelungirea războiului prin procură dăunează în mod activ S.U.A. și aliaților săi și avertizează Washingtonul că ar trebui să evite „un conflict prelungit” în Ucraina… (Raportul) începe prin a afirma că luptele reprezintă „cel mai important conflict interstatal din ultimele decenii, iar evoluția lui va avea consecințe majore” pentru Washington, care include „interesele” americane afectate în mod activ. Raportul arată foarte clar că, în timp ce ucrainenii au luptat, iar orașele lor au fost „platite” și „economia decimată”, aceste „interese” „nu sunt sinonime” cu cele ale Kievului”. („«Rand» cere încetarea rapidă a războiului”, RT.

RAND Report-2023

Deși raportul nu afirmă în mod explicit că „interesele S.U.A. (sunt) afectate”, deduce cu siguranță că acesta este cazul. Nu este surprinzător că raportul nu menționează nicio daună colaterală din războiul Washingtonului împotriva Rusiei, dar, cu siguranță, asta trebuie să fi fost cel mai important în mintea autorilor.
La urma urmei, nu cele 100 de miliarde de dolari sau furnizarea de arme letale costă S.U.A. atât de scump. Apariția accelerată a coalițiilor internaționale și a instituțiilor alternative este cea care a pus imperiul S.U.A. pe calea rapidă spre ruină.
Presupunem că analiștii de la „RAND” văd aceleași lucruri pe care le vede orice altă ființă sensibilă, că conflagrația greșită a Washingtonului cu Moscova este un „pod-prea îndepărtat” și că întoarcerea va fi de durată și chinuitoare. De aici, urgența de a pune capăt războiului rapid. Iată un extras din raport care a fost postat cu caractere aldine la jumătatea textului: „Deoarece evitarea unui război lung este cea mai mare prioritate după minimizarea riscurilor de escaladare, Statele Unite ar trebui să ia măsuri care să faciliteze probabilitatea încheierii conflictului pe termen mediu”.

Interesant, în timp ce raportul detaliază principalele riscuri de escaladare, (Principalele riscuri includ un război mai larg cu N.A.T.O, o răspândire a conflictului în alte țări U.E. și un război nuclear), nu explică de ce exact un „război lung” ar fi fi atât de dăunător pentru Statele Unite.
Credem că această omisiune este intenționată și că autorii nu vor să admită că retragerea sancțiunilor și formarea de coaliții străine anti-americane subminează în mod clar planurile S.U.A. de a-și menține controlul asupra puterii globale. Printre elite, o astfel de discuție este „verboten”.
Iată cum a rezumat Chris Hedges într-un articol de la „Consortium News”: „Planul de remodelare a Europei și a echilibrului global de putere prin degradarea Rusiei se dovedește a semăna cu planul eșuat de remodelare a Orientului Mijlociu. Acesta alimentează o criză alimentară globală și devastează Europa cu o inflație aproape de două cifre. Dezvăluie, încă o dată, neputința Statelor Unite și falimentul oligarhilor săi conducători.
Ca o contrapondere a Statelor Unite, națiuni precum China, Rusia, India, Brazilia și Iran se despart de tirania dolarului ca monedă de rezervă a lumii, o mișcare care va declanșa o catastrofă economică și socială în Statele Unite. Washingtonul oferă Ucrainei sisteme de arme din ce în ce mai sofisticate și ajutoare de miliarde și miliarde într-o încercare zadarnică de a salva Ucraina, dar, mai important, de a se salva”[1] („Ucraina – Războiul care a mers greșit” (Chris Hedges, „Consortium News”)[2].

Autor: Mike Witney
Aranjament grafic – I.M.
Sursa: art-emis.ro

|1|  https://consortiumnews.com/2023/01/30/chris-hedges-ukraine-the-war-that-went-wrong/ – 30 ianuarie 2023.
[2] sursa – https://www.unz.com/mwhitney/ukraine-is-sinking-are-western-elites-bailing-out/ – 1 februarie 2023

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.