Turism ecumenic: Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus

Turism ecumenic: Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus

0 287

Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea Brancoveanu este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant.


?


Scurt istoric


Istoria manastirii incepe in secolul al XVII-lea. Desi exista mai multe marturii indirecte despre existenta manastirii prin mentionarea unor calugari de aici in diferite acte de la inceputul secolului XVI, primele dovezi certe dateaza din anul 1654, cand satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier din Tara Romaneasca. Traditia locala spune ca acesta a construit o bisericuta din lemn pe valea raului Sambata, probabil pentru calugarii sihastri de aici. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti (1688-1714), a zidit din piatra si caramida o manastire. Tot aici se infiinteaza o „Scoala de gramatici”, un atelier de pictura si o mica tipografie, dupa modelul brancovenesc folosit in toate ctitoriile domnesti.


?


Cea mai bogata colectie de picturi vechi pe sticla


Una din importantele lucrari executate dupa sfintirea manastirii a fost amenajarea muzeului, care, pentru a insela vigilenta autoritatilor comuniste, constituia chiar motivul sub care s-a putut reface noua incinta – pretextata atunci drept un spatiu de expunere a obiectelor de patrimoniu din Tara Fagarasului.


Muzeul Manastirii Brancoveanu detine una dintre cele mai bogate colectii de picturi vechi pe sticla, apartinand secolelor XVIII-XIX, in mare majoritate executate in maniera popular-naiva, icoane pe lemn, predominant fiind stilul brancovenesc, vesminte preotesti si arhieresti, o colectie unica de carte veche, manuscrise, pergamente, scrisori, precum si o valoroasa colectie de obiecte de cult.


Muzeul este amplasat la mansarda intregului corp sudic de cladiri, a fost inaugurat in anul 1996 si cuprinde o colectie de manuscrise, carti vechi (variate ca domeniu, acestea dateaza din secolele XV-XVII si sunt scrise in limbile latina, italiana, germana, franceza, araba si romana cu caractere chirilice; tot aici se gasesc expuse si cateva incunabula – carti manuscrise persane si arabe) si scrisori.


De asemenea, trebuie amintita valoroasa colectie de scrisori a IPS Antonie Plamadeala, care reuneste semnaturi ale unor personalitati romanesti si din strainatate, cum ar fi Dumitru Staniloae, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Mihail Sadoveanu, Nicolae Steinhardt, Ioan Alexandru, Bill Clinton s.a.


?


Atelierul de pictura pe sticla


Un mare renume l-a adus manastirii atelierul de pictura pe sticla. Scoala de zugravi intemeiata de Brancoveanu la Sambata a impamantenit aici stilul brancovenesc, mai intai in picturi murale la bisericile din aceasta parte a tarii, apoi in pictura pe lemn si arhitectura. Atelierul de pictura pe sticla unul dintre cele mai importante centre din tara, aici lucrandu-se intr-o maniera noua atat picturi traditionale pe sticla, cat si creatii noi, ce se bucura de apreciere atat in tara, cat si peste hotare. Pe peretii muzeului pot fi admirate o serie de icoane vechi pe lemn sau sticla, care provin din colectia manastirii si de la unele biserici ce au fost distruse. Sunt expuse icoane pe lemn, deosebit de valoroase, din perioada brancoveneasca, precum si icoane pe sticla pictate in centre de traditie transilvanene unde au functionat adevarate scoli de pictura, cum ar fi: Nicula, Nordul Transilvaniei, Laz, Gherla, Marginimea Sibiului, Tara Fagarasului, Cartisoara si Scheii Brasovului.


?


Biblioteca Manastirii Brancoveanu


Biblioteca, organizata incepand din 1998, se afla in cladirea noua, alaturi de muzeu, si detine o bogata colectie de carti si manuscrise vechi (secolele XIV-XIX), provenind in mare parte din donatia dr. Antonie Plamadeala. Aceste carti sunt o marturie a dezvoltarii civilizatiei europene de-a lungul secolelor si in particular a civilizatiei romanesti din interiorul si exteriorul arcului Carpatic.


In prezent, biblioteca detine peste 50.000 de volume de carte. Majoritatea sunt in limba romana, dar se gasesc aici si carti in engleza, germana, franceza, precum si rusa sau greaca. Biblioteca numara intre altele si circa 2.000 volume de carte veche; este vorba in general de carti de cult, un adevarat tezaur de cultura si arta. Astfel, la Sambata de Sus se gasesc carti si manuscrise, acoperind cele mai diverse domenii: religie, literatura, istorie, filozofie, arta, geografie, stiinte exacte, drept, etc. De asemenea, biblioteca contine si o bogata colectie de enciclopedii, periodice, reviste si ziare.


?


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.