TSA: Ultima seara de Festival

TSA: Ultima seara de Festival

0 72

Vineri seara am consemnat ultimul spectacol din aceasta editie a Festivalului de Dramaturgie Contemporana. Dupa decernarea premiilor, seara de Gala a oferit spectatorilor brasoveni ocazia de a se intalni cu doua personalitati ale scenei romanesti: actorul Ion Caramitru si jazzman-ul Johnny Raducanu.

Dialoguri si fantezii in jazz – Un dialog artistic, un dialog intre cuvantul rostit si sunetul pianului, intre versurile lui Nichita, Ana Blandiana sau Miron Radu Paraschivescu si muzica lui Johnny Raducanu.
„Dialogul lor e aproape senzual si e de ajuns sa-l observi pe Johnny urmarindu-l din priviri pe partenerul sau, pentru a intelege cat de intime sunt legaturile lor spirituale, cat de bine se inteleg.” (Doina Papp – Bucurestiul Cultural)
Dupa terminarea recitalului, pe scena Teatrului „Sica Alexandrescu” a avut loc lansarea volumului: Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet si mai departe de Mircea Morariu. Cel mai recent volum din Galeria Teatrului Romanesc, colectie editata de Fundatia Culturala „Camil Petrescu”, reuneste intre copertele lui o serie de sapte dialoguri pe care actorul Ion Caramitru si criticul de teatru Mircea Morariu le-au avut in perioada 26 ianuarie – 1 februarie 2009. Refacand traseul evolutiei umane si profesionale a unuia dintre cei mai mari artisti romani, socotit a se numara printre cei mai pregnanti interpreti ai rolului Hamlet, cele sapte dialoguri il reconfirma pe William Shakespeare, care spunea ca actorul e „cronica vie si prescurtata a timpului sau”. E vorba, de fapt, despre un schimb de opinii dintre doi oameni preocupati de teatru: unul, in calitate de personaj principal – actorul, celalalt – criticul, personaj secundar, care astfel recompun impreuna o anume imagine asupra istoriei Romaniei postbelice, vazuta prin prisma experientelor personale.

Premiile festivalului
Juriul, format din trei critici de teatru: ANDREEA DUMITRU, OLTITA CINTEC, DORU MARES, a acordat urmatoarele premii, la editia XXI a FESTIVALULUI DE DRAMATURGIE CONTEMPORANA, BRASOV

Premiul pentru scenografie:
Mihai Madescu si Luana Dragoiescu pentru scenografia spectacolului Lapte negru de Vasili Sigarev (Teatrul „Sica Alexandrescu”, Brasov )

Premiul pentru cea mai buna actrita
Viorica Geanta Chelbea
pentru rolul Casierita din Lapte negru de Vasili Sigarev (Teatrul „Sica Alexandrescu”, Brasov )

Premiul pentru cel mai bun actor, ex aequo:
Ionut Caras
pentru rolul Gurevici din Noaptea Walpurgiei sau Pasii Comandorului. Tragedie in cinci acte de Venedikt Erofeev (Teatrul National Cluj Napoca)
si
Marcel Iures pentru rolul Tatal lui Robert din Acasa la tata de Mimi Branescu (Teatrul ACT, Bucuresti)

Premiul pentru regie:
Radu Afrim
pentru regia spectacolului Omul perna de Martin McDonagh (Teatrul “Maria Filotti”, Braila)

Marele Premiu:
Noaptea Walpurgiei sau Pasii Comandorului.
Tragedie in cinci acte de Venedikt Erofeev (Teatrul National Cluj Napoca)

Premiul Special al Juriului:
Spectacolul Omul perna
de Martin McDonagh (Teatrul “Maria Filotti”, Braila)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.