Tribunalul Brașov l-a mai condamnat încă o data pe Căncescu… pentru „mită...

Tribunalul Brașov l-a mai condamnat încă o data pe Căncescu… pentru „mită electorală”

0 681

Dosarul supranumit generic ,,Mita electorală” a avut ieri finalul judecății de fond, care s-a încheiat cu condamnări cu suspendare pentru inculpați
Astfel, Aristotel Adrian Căncescu, fost președinte al Consiliului Județean Brașov, și președinte la acea data, în 2012, al PNL Brașov, a fost condamnat ieri trei ani și trei luni de închisoare cu suspendare de la instanța Tribunalului Brașov, cu un termen de supraveghere de șase ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată, se arată în minuta hotărârii instanței brașovene. 
Inculpatul a fost în arest la domiciliu câteva zile după care a şi fost arestat preventiv de la începutul lui noiembrie până în 21 decembrie 2016.
Căncescu a mai primit o condamnare anterior, de șapte ani cu executare, tot de la Tribunalul Brașov, în Dosarul licitației trucate în favoare firmei Gotic, decizie atacată cu apel de inculpații din acel dosar. 

Claudiu Coman, fostul consilier personal al lui Căncescu și consilier județean la acea dată a primit doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de cinci ani, pentru aceleași fapte ca și fostul său șef. Atunci claudiu Coman, professor de sociologie la Facultatea de Filologie, catedra de sociologie-psihologie, a demisionat din funcția de decan al acestei facultăți.

Aristotel Adrian Căncescu

Cristian Emil Cirică, fost director al Direcției de Investiții, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani și jumătate, pentru aceleași fapte imputate lui Căncescu.

Radu Ispas, la data fost administrator public al județului Brașov a fost condamnat tot la un an și jumătate cu suspendare pentru fapte similar.

Răzvan Iosif, fost vicepreședinte PSD, care era și administratorul unei companii care comercializa softuri educaționale, a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de câțiva ani. Minuta ședinței de pronunțare a fost publicată de Tribunalul Brașov pe portalul Justiției aferent instanței  brașovene.

Inculpații trebuie să plătească în solidar și suma de 445 mii lei către Consiliul Județean Brașov, prejudiciu hotărât de judecători în acest dosar.
Până la o decizie definitivă a instanței de apel în cazul inculpaților operează principiul de drept al prezumției de nevinovăție, principiu inviolabil.

Rechizitoriul procurorilor au consemnat în detaliu faptele inculpaților
„În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani și alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov.
Una dintre cele trei persoane este și inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era șef de campanie electorală și consilier județean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcția de consilier județean, în biroul său din cadrul CJ Brașov, suma de 50.000 lei. Banii respectivi au fost predați casieriei partidului, fără documente, fiind utilizați pentru materiale electorale, consecința fiind alegerea celor trei persoane în funcția de consilier județean.

Bani luați de la primării și transferați la PNL pentru funcțiile în Consilul Județean
În aceleași circumstanțe, în perioada 2012-2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, cu încălcarea prevederilor legale și la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispoziții pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat.
Referatele respective au fost semnate în prealabil și de suspecții Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia (a decedat în timpul procesului) și Ispas Radu Petru.
Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziții pe care le-a dat ulterior și inițierea și adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului.

Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziției de softuri educaționale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei,, se arată în rechizitoriul procurorilor dedus instanței de judecată.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.