Trei culori cunosc pe lume

Trei culori cunosc pe lume

0 177

Ce „motivații” au unii din gașca humanitas să nu le placă tricolorul românesc? Am mai spus-o, dar cred că este bine să mai spun, că doar repetiția este mama învățăturii.
Cu excepția unor argumente de altă natură pe care probabil le mai au cei din gașca respectivă (humanitas) și nu doar ei, să nu le placă tricolorul românesc, eu expun aici ce am aflat, din punct de vedere al teoriei culorii, cu ocazia în care un personaj, arh. A. Ioan tot din gașcă (interesant de altfel, însă doar până este scuturat puțin), s-a exprimat în privința de față.
Zicea „înțeleptul”, citat aproximativ, din aducere aminte (anii 1999-2000): Nu este bun tricolorul românesc pentru că ei, atunci la pașopt, nu prea au știut cum și ce să aleagă și au făcut și ei un tricolor, să fie așa, cum s-au priceput…adică nu pui culorile primare (roșu, galben și albastru) împreună că nu merg și se cam bat cap în cap zicea „intelighentul”…(bietul de arh. A. Ioan probabil nu citise încă tratatul de culoare al lui Johannes, nu al nostru… ci al altora, unul Itten care pt. cine este curios a folosit în abundență în lucrările sale cele trei culori primare cu pricina, iar lucrările lui Itten sunt astăzi la mare preț și nimeni nu i-a contestat VREODATĂ competența în domeniu, deși omul este oale și ulcele demult).
Prin urmare zice „dășteptul”, nu e bun tricolorul și ar cam trebui schimbat, doar că nu a spus cu ce să fie înlocuit… cam ca Patapievici care zicea să terminăm cu „eu îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul” chiar dacă asta a spus Eminescu (scheletul din dulap) că nu mai „dă bine” în Europa… dar nu zice exact cu ce să înlocuim ceea ce trebuie să ștergem.

Revenind, tricolorul românesc nu ar fi potrivit, în opinia personajului amintit, pentru că acesta conține cele trei culori primare (culori care nu se pot obține din combinația altor culori, ci dimpotrivă pe baza acestor trei culori primare se obțin toate celelalte care există, poate nu întâmplător sunt „trei”).
În plus aceste culori se află într-o proporție egală una fața de cealaltă și din nou este greșit… În privința acestui al doilea aspect, dacă analizăm simplu (adică nu-i nevoie de pregătire superioară) drapelele celor mai importante state din Europa și nu numai, vom observa că proporția celor trei culori (admițând pt. discuție că albul și negru sunt culori, deși nu sunt) este tot de 1/3 fiecare (Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Rusia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia…).
Adică toate națiile astea au fost bătute în cap și au pus proporții egale ale culorilor în drapelele lor și s-a găsit arh. A. Ioan care să vadă că nu e bine ?
Însă atenție că este rău doar pentru drapelul românesc, nu pentru alte nații…acelea au tot ce le trebuie, până și un drapel tricolor cum se cuvine chiar dacă nu prea este el bun în opinia respectivului. În final vreau să expun o posibilă motivație a celor care au „inventat” tricolorul românesc și de ce este bine așa cum e în prezent (simplu, fără însemne heraldice).
Pentru partea de culoare eu merg pe mâna lui Itten, din punct de vedere coloristic-academic, al valorii alăturării celor trei culori roșu, galben și albastru.
Însă cel mai important aspect pe care cred că l-au avut în vedere autorii primului tricolor (nu contează dispunerea culorilor, verticală sau orizontală) este că aceștia au avut în vedere tradiția românilor care nu poate fi separată de tradiția bisericii ortodoxe de pe aceste meleaguri.
Vă rog să fiți atenți domniile dumneavoastră care parcurgeți acest text, atunci când intrați într-o biserică ortodoxă românească la ce culori sunt folosite în cea mai mare proporție !
Până una alta vă spun eu este vorba de roșu, galben și albastru….sigur că mai sunt și altele folosite destul de mult, cum sunt ocru, verde, dar proporția covârșitoare este dată de cele trei culori amintite.
Prin urmare, despre ce vorbim ? Este firesc ca ne-în-de-pliniților și ciracilor lor să nu le placă tricolorul românesc ! (este mult prea naționalist, prea are legătură cu tradiția și cu numele de român, aspecte care trebuie să dispară, nu-i așa ?)

Radu Parvu
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.