Transportul pe doua roti: ieftin, eficient si… sanatos

Transportul pe doua roti: ieftin, eficient si… sanatos

0 53

Romania moderna se confrunta cu o noua problema: orasele au devenit neincapatoare pentru mijloacele de transport care s-au inmultit de la an la an cu o viteza impresionanta.
Aglomeratiile urbane au devenit insuportabile, iar timpul petrecut in trafic, fie ca suntem in autoturismul proprietate personala, fie ca suntem in tramvai, troleibuz sau autobuz, s-a prelungit peste orice limita.
Singura solutie fiabila care poate fi adaptata intr-un termen extrem de scurt este mersul pe jos sau pe bicicleta.
Una dintre tarile care a adoptat aceasta alternativa cu succes este Olanda, o tara de cinci ori mai mica de Romania si cu o populatie aproape la fel de mare ca a noastra: 16 milioane de locuitori.
Bicicleta costa mult mai putin decat un motor (scuter, motocicleta, motoreta), iar pedalatul este sanatos si nu polueaza. Astfel, ne putem deplasa kilometri intregi si mult mai repede decat daca am fi folosit un autovehicul.
Cu toate acestea, romanilor le este foarte greu sa ia in considerare aceasta alternativa. Unii spun ca este prea periculos, iar altii sunt prea comozi.
Cei mai multi se plang ca nu exista rastele – dispozitive in care sa parchezi bicicleta. O alta cauza ar fi aceea ca trebuie sa te imbraci comod cand dai la pedale sau ca nu exista suficiente piste speciale.
In consecinta, suntem intr-un cerc vicios din care nu putem iesi pentru ca nu se iau masuri la nivel de autoritati.
In Europa au fost deja organizate zi speciale pentru promovarea ideii de folosire a bicicletei ca mijloc de transport.
Primele orase care au organizat o ,,Zi fara masina” sunt Reykjavk (Islanda), Bath (Marea Britanie), Paris si La Rochelle (Franta), majoritatea capitalelor lumii adoptand aceasta initiativa. Anul trecut, pe 22 septembrie, a fost organizata pentru prima data si la Bucuresti.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.