Transparenta nu e punctul forte al CJ Brasov

Transparenta nu e punctul forte al CJ Brasov

0 279


Astazi este sedinta de plen la Consiliul Judetean Brasov. Ca cetateni cu drepturi depline la informare si nu in ultimul rand ca cetateni ai Uniunii Europene,?unde transparenta decizionala este sfanta, poate am vrea si noi sa stim ce se intampla la sedinta de azi.


Desigur, jurnalistii pot sa puna mana pe telefon, sa sune, sa ceara o hartie, ori, in cazuri extreme sa ceara in instanta anumite informatii. Dar cetateanul care nu are aceste mijloace la indemana si doreste, sa zicem, in pauza de cafea, sa afle ce se intampla in plen, nu poate decat sa ramana cu un gust amar.


Sedintele PE pot fi urmarite live pe internet, sedintele multor consilii din tarile UE pot fi de asemenea urmarite, hotararile sunt postate pe site-uri in timp real, iar interventiile consilierilor sunt de asemenea prezente pe internet. La Consiliul Judetean Brasov, desi baza informatica exista, structura siteului fiind complexa, nu poti gasi nici macar ordinea de zi. Avem informatii ca azi se vor discuta chestiuni de maxima importanta, ca de pilda situatia spitalului Marzescu (pentru care, desi CJ este proprietar, CL a facut o solicitare de inscriere in CF) ori asocierea cu cateva comune pentru transformarea Companiei Apa in operator regional, ceea ce ar permite un aport financiar nerambursabil de 111 milioane de euro pentru infrastructura de apa canalizare din judet.


Dar, pentru cetatean, toate aceste lucruri raman necunoscute.Transparenta nu e punctul forte al CJ, caruia, uneori, infomatiile de interes cetatenesc ii sunt smulse chiar si de presa doar pe calea instantei. Se pare ca nici informatizarea nu este pe placul institutiei. Desi s-au achizitionat laptopuri pentru toti consilierii, acestia putand aviza online proiectele de hotarari si de asemenea sa-si dea votul pe aceasta cale, inca se strica tone de hartie, consilierii primind in continuare celebrele dosare de sedinta de 20 cm grosime, cu proiectele de hotarari si referatele pe hartie. Oare de ce?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.