Transparency International România: Evazioniștii fiscali fură din veniturile publice

Transparency International România: Evazioniștii fiscali fură din veniturile publice

0 502

Transparency International România „salută campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justiție socială, de combatere a fraudelor și a corupției privind veniturile bugetare” și consideră că „nu este indicată aplicarea unor decizii cu jumătate de măsură, pentru că evaziunea fiscală reprezintă furt din banii publici”.

„Având în vedere discuțiile din ședința de guvern de astăzi, 2 aprilie, pe această temă, apreciem că, în cazul în care inspectorii ANAF constată diferențe nefiscalizate de până la 300 de lei, amenda aplicată firmei respective trebuie să fie una descurajantă. În lipsa unor amenzi de acest tip, stabilirea unui plafon de la care să se aplice sancțiunile ar fi interpretat ca un plafon de toleranță, fapt pe care îl considerăm inadmisibil din punctul de vedere al contribuabililor corecți”, precizează Transparency International România, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

 

Organizația citată mai susține că o campanie împotriva ANAF este „greșit direcționată”, având în vedere că responsabilitatea pentru suspendarea locurilor de muncă aparține acelor antreprenori care „înțeleg să riște sancțiunile prevăzute de lege prin fraudarea obligațiilor fiscale și care pun astfel în pericol locurile de muncă ale propriilor angajați”.

„Este neconcurențial și neetic ca pe piață să existe aceleași servicii și bunuri furnizate de două tipuri de operatori: cei care își plătesc obligațiile fiscale — diminuându-și astfel profiturile, respectiv operatorii care încalcă disciplina fiscală — mărindu-și profiturile pe seama contribuabililor corecți sau prin prețuri diminuate fraudulos. Încălcarea obligațiilor de disciplină fiscală este la fel de gravă, fie că vorbim de 300 de lei sau de 3.000 de lei, pentru că afectează aceleași principii de responsabilitate și solidaritate socială și de piață concurențială”, afirmă Transparency International România.

Aceasta mai spune că trebuie înțeles că evaziunea fiscală este „prima sursă a taxelor împovărătoare” și consideră că lipsa de toleranță la evaziunea fiscală este „cea mai bună soluție pentru reducerea fiscalității”.

„În acest context, Transparency International România solicită autorităților publice aplicarea unei măsuri egale și tratament nediscriminatoriu și, de asemenea, să țină cont că interesul public primează, iar respectul pentru statul de drept implică supunerea nediscriminatorie în fața legislației fiscale”, se arată în finalul comunicatului citat.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.