Traian o ia Putin cate Putin spre Rusia

Traian o ia Putin cate Putin spre Rusia

0 163

O vreme am crezut ca Traian Basescu ii calca pe urme lui Vladimir Putin. Banuielile de dictatura basesciana in Romania se iveau cam pe vremea cand in Rusia era limpede ca Putin avea apucaturi tariste. Apoi, Putin a devenit premier, dupa o rocada cu actualul presedinte Dmitri Medvedev, o schimbare de locuri cu toate aparentele democratiei. Basescu se face si el prim-ministru de cate ori pofteste sa dea buzna peste Cabinetul Boc, fara sa fie nevoit, insa, sa-i transfere ultimului prerogativele de presedintele.
Comparatia cu Rusia merge mai departe pe taram religios. Este notorie apropierea, daca nu chiar lejerul servilism al Bisericii Pravoslavnice, fata de puterea de la Kremlin, din toate epocile de manifestare. Liderii de la Moscova au stiut intotdeauna sa-si asigure astfel ajutorul lui Dumnezeu in guvernarea mujicilor. Condusa acum de Patriarhul Kiril, dupa moartea venerabilului Alexei al II-lea, Ortodoxia Rusa se pune in slujba puterii in cele mai lumesti feluri. Inaltii ierarhi rusi au facut legamant sfant sa ajute vistieria Maicii Rusia si au transmis in teritoriu porunca apriga preotilor sa condamne in slujbele lor drept mare pacat neplata impozitelor.
Nu stiu daca ministrul Pogea de la Finante va include afurisirea popeasca a datornicilor printre metodele de colectare a taxelor si scoaterea fiscalitatii mioritice din zona gri. Dar Traian Basescu sigur a invatat ceva din chezaro-papismul rasaritean. La o recenta intronizare a unei inalte fete bisericesti de la noi, presedintele a pozat alaturi de Patriarhul Daniel, neuitand sa pomeneasca in speechul sau de parteneriatul pe care statul roman il care cu BOR, taman in contextul conservarii romanismului vorbitorilor in grai mioritic din Republica Moldova si din alte risipiri rasaritene.
Daca la capitolele incardasire premier-presedinte si relatii cu Biserica presedintia romaneasca seamana izbitor cu cea ruseasca, comparatia se opreste in raporturile cu mogulii constructiilor. Este antologica scena cu Putin umilindu-l pe magnatul otelului Oleg Deripaska, pe care, dupa ce l-a fulgerat din priviri, l-a pus sa semneze cum ca-si va redeschide una din fabrici, ca sa nu lase lumea pe drumuri. Si Traian Basescu are o obsesie cu mogulii, dar aia media, care nu mai asculta de comenzile de la Cotroceni si s-au trezit sa-i faca opozitie crancena pe sticla. Cat despre cei ai soselelor, nu numai ca n-a azvarlit cu pixu-n ei, cum a facut Putin cu Deripaska, dar le-a aruncat niste promisiuni grase. O pleasca, asa cum ar zice ministrul Culturii, Teodor Paleologu. In cizme si tinuta proletara de santier, presedintele a navalit la locul unor vesnice sapaturi la promisele si niciodata finalizatele autostrazi ale patriei. Putin ar fi pus cizma de guma pe-un burdihan matahalos model Casuneanu, Umbrarescu & comp. si-ar fi asistat la asfaltarea de frica a vreo 20-30 de kilometri de sosea. Traian s-a incruntat sasiu si-a tunat de s-au cutremurat paianjenii de pe utilaje: „O sa va primiti toti banii, ba chiar mai mult decat atat”.
Nu cred ca Basescu n-a vizionat la randul lui scena cu Vladimir si Oleg. Tare mi-e teama, insa, ca nu primeste si subtitrarea la Cotroceni, de-a inteles pe dos cum regleaza un presedinte-premier relatiile cu oligarhii. Ia sa fi fost un presedinte vorbitor de limba rusa de la Maica lui, cum e tovarasul Iliescu. Imediat i-ar fi convocat pe maharii proprietari sa le bage stilou-n coaste sa semneze improprietarirea chiriasilor sau alte deviatii comuniste

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.