Traian Basescu in Ungaria

Traian Basescu in Ungaria

0 141

Presedintele Traian Basescu a inceput, luni, o vizita de stat de doua zile in Ungaria, la invitatia omologului sau ungar, Laszlo Solyom.
Ceremonia primirii oficiale, care s-a desfasurat cu onoruri militare, a avut loc pe platoul din fata Palatului Sandor, sediul institutiei prezidentiale din Ungaria, unde seful statului roman a fost intampinat de presedintele Solyom. Cu acest prilej s-au intonat imnurile de stat, cei doi presedinti trecand in revista Garda de Onoare, dupa care a avut loc prezentarea celor doua delegatii oficiale. Cei doi sefi de stat au inceput, apoi, convorbirile tete-a-tete, la Palatul Sandor.
La sfarsitul convorbirilor tete-a-tete, intre cei doi presedinti se vor desfasura convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii. La final, presedintii Basescu si Solyom vor sustine declaratii de presa.
Dupa intalnirea cu presedintele Ungariei, Traian Basescu va avea o intalnire, la Parlament, cu premierul ungar, Ferenc Gyurcsany. In Holul de Onoare al Parlamentului, presedintele roman va fi intampinat de presedintele legislativului de la Budapesta, Katalin Szili, Traian Basescu urmand sa semneze in Cartea de onoare a Parlamentului ungar.
In continuare, seful statului roman se va deplasa in Piata Eroilor din Budapesta, unde va fi intampinat de comandantul garnizoanei si va depune, in cadrul unui ceremonial militar, o coroana de flori la Monumentul „Soldatului necunoscut”. Dupa acest moment, presedintele Basescu va depune o coroana de flori si la ‘Parcela 144 a soldatilor romani’, din incinta cimitirului Rakoskeresztur.
In cursul dupa-amiezii, presedintele Traian Basescu va participa, la sediul Ambasadei Romaniei, la o intalnire cu personalul diplomatic si cu reprezentantii studentilor romani si ai tinerilor profesionisti care studiaza si activeaza in Ungaria.
Luni seara, presedintele Basescu il va primi pe Viktor Orban, presedintele principalului partid de opozitie din Ungaria si va participa apoi la dineul de stat oferit in onoarea sa de presedintele Laszlo Solyom.
Marti dimineata, seful statului va pleca spre Gyula, unde, la Consulatul General al Romaniei, se va intalni cu consulul general, Ioan Fodoreanu, si cu membrii consulatului. De asemenea, presedintele va vizita si Liceul Romanesc „Nicolae Balcescu”, unde va asista la un scurt program artistic al elevilor de aici.
Ulterior, presedintele va avea o intalnire cu membrii comunitatii romanesti din Ungaria, dupa care va vizita sediul Episcopiei Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria (BORU). Seful statului va fi intampinat de Preasfintia Sa Siluan, episcopul BORU, si va asista la un TeDeum oficiat de acesta.
Delegatia oficiala a Romaniei va reveni in tara in cursul serii de marti.
„Vizita de stat a presedintelui Traian Basescu in Republica Ungara exprima vointa comuna a celor doua state de a consolida relatiile lor de cooperare si urmeaza vizitei de stat pe care presedintele László Sólyom a efectuat-o in Romania, in februarie 2007”, se mentioneaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Presedintele Ungariei, László Sólyom, a efectuat, in perioada 11-13 februarie 2007, o vizita oficiala in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Agenda discutiilor dintre cei doi presedinti a inclus atunci cooperarea bilaterala in cadrul Uniunii Europene, regimul de protectie a minoritatilor nationale si evolutiile din regiunea Balcanilor de Vest si zona Marii Negre.

Anul trecut, in perioada 23-27 octombrie, presedintele László Sólyom a efectuat o vizita privata la Transilvania, prilejuita de comemorarea Revolutiei ungare din 1956.

Relatiile bilaterale dintre Romania si Ungaria au o traditie indelungata. La 21 august 1920 s-au stabilit relatii diplomatice la nivel de legatie. In august 1944, relatiile diplomatice au fost intrerupte. Doi ani mai tarziu, la 10 decembrie, relatiile diplomatice au fost restabilite la nivel de misiune diplomatica. La 5 noiembrie 1947, a avut loc transformarea misiunilor in legatii, acestea fiind ridicate la nivel de ambasada la 5 februarie 1953.

Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996 si intrat in vigoare la 27 septembrie 1996, reprezinta un reper in redefinirea relatiilor bilaterale.

Cronica intalnirilor la nivel prezidential cuprinde vizitele, la Bucuresti, ale presedintilor Republicii Ungare Arpad Goencz (25-27 mai 1997) si Ferenc Madl (2-5 octombrie 2002 si 26-28 octombrie 2003 ), iar, la Budapesta, a presedintilor Romaniei Ion Iliescu (5-6 decembrie 1994; 15-16 septembrie 2003) si Emil Constantinescu (25-27 ianuarie 1998). AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.