Tragic accident la Fagaras

Tragic accident la Fagaras

0 207

Un tragic accident de munca s-a petrecut ieri in jurul amiezii la Fagaras.
Doi muncitori, Ioan Orzea, in varsta de 42 de ani, si Lurtz Edwin, 37 de ani, si-au pierdut viata dupa ce au cazut de pe o schela. Primul a decedat pe loc, in urma impactului cu solul, iar celalalt dupa doua ore, cu toate ingrijirile medicale, in timp ce era transportat spre Spitalul Judetean Brasov. Potrivit purtatorului de cuvant al Ambulantei Brasov, dr. Emil Matau, ranitul se afla in stare critica, el suferind traumatisme multiple.

Cei doi muncitori lucrau la o firma de constructie a unui bloc ANL, pe strada Campului. Caderea s-a produs de la nivelul etajelor trei-patru, cel mai probabil si ca prima varianta luata in consideratie, din cauza unei manevre gresite a macaralei, care a agatat cu bratul de sarcina schela pe care se aflau muncitorii.
Accidentul a avut loc in timpul pauzei de masa. La fata locului au ajuns imediat echipaje de la Ambulanta, dar si angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), politisti si procurori, asa cum se procedeaza in asemenea cazuri si pentru stabilirea vinovatului.

„Accidentul s-a petrecut in pauza de masa, dar cei doi nu parasisera locul de munca. In urma verificarilor facute la fata locului de anchetatori s-a stabilit ca schela pe care se aflau cei doi muncitori a fost doborata de o manevra gresita a unei macarale care incerca sa ridice o cuva cu beton pe care sa o toarne in casa scarii blocului ANL”, a precizat directorul ITM, Florin Tomescu.
Conform sursei citate, cei doi aveau contracte de munca in regula la societatea fagaraseana contractata de ANL. De asemenea, barbatii erau echipati corespunzator si aveau fisele de protectia muncii la zi. Ioan Orzea lucra acolo ca zidar din iunie 2009, iar Edwin Lurtz ca mozaicar din 1991.

Potrivit procurorului de caz Ion Pielaru, de la Parchetul Fagaras, cercetarile continua sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa. „Verificam daca muncitorii aveau instructajul privind protectia muncii facut la zi. Deocamdata, este prematur sa ne pronuntam daca muncitorul care a manevrat macaraua este vinovat”.
Pana la urma probabil ca macaragiul va fi gasit vinovat, caci este greu de crezut ca prezenta celor doi decedati pe schela ar fi putut-o darama. Iar faptul ca lucrau in timpul pauzei de masa nu li se poate imputa, ei putand face cu timpul lor liber ce vor. Iar agatarea schelei de catre sarcina macaralei se putea petrece la fel de bine si in timpul normal de lucru.
Iar prezenta macaragiului pe utilaj in timpul pauzei de masa poate fi explicat de faptul ca el vroia sa ridice o cuva de beton, stiut fiind faptul ca betonul, daca nu este turnat proaspat si este lasat sa astepte, se intareste, nemaifiind apoi bun de nimic.
Oricum, acest lucru nu ar fi o scuza pentru eventuala manevra gresita a macaralei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.