Traficanți de etnobotanice din Brasov si Codlea saltati de procurorii DIICOT !

Traficanți de etnobotanice din Brasov si Codlea saltati de procurorii DIICOT !

0 728

La sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Brașov vor fi aduse 25 de persoane pentru audieri.
Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat, marți dimineața, 25 de percheziții domiciliare pe raza județului Brașov, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în vânzarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) și trafic de droguri.
Potrivit DIICOT, în perioada noiembrie 2015 — ianuarie 2016, pe raza municipiului Brașov a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării de droguri și substanțe cu efecte psihoactive.
Anchetatorii au constatat că, în vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive, liderii grupului s-au implicat în recrutarea persoanelor dispuse să le comercializeze, în special din rândul consumatorilor, reușind să creeze astfel o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov și Codlea.
Substanțele psihoactive erau achiziționate prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificații clare de interdicție pentru consumul uman.DIICOT
Destinația produselor achiziționate din Marea Britanie era schimbată de membrii grupului, astfel că în procesul de fabricare al „etnobotanicelor” se utilizau atât produsul de bază, cât și toluen, acetonă sau sodă caustică. Produsul finit obținut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate.
În urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost înregistrate numeroase cazuri de persoane internate în unități spitalicești, în special minori/ adolescenți.
Procurorii au mai constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, cunoscut sub denumirea de „Chimnaca”, fiind raportat în anul 2015 la nivel european de către autoritățile germane ca produs psihoactiv nou. Până la acest moment, pe teritoriul Germaniei au fost înregistrate două decese și trei internări în stare gravă, urmare a consumului acestui produs.etnobotanice arestat h
Anchetatorii susțin că legislația în domeniul combaterii traficului de etnobotanice, datorită pedepselor foarte mici (de la 6 luni la 3 ani sau amendă), nu permite folosirea tehnicilor de investigare speciale cum ar fi infiltrarea polițiștilor sau livrări supravegheate și nici nu permite arestarea preventivă a traficanților, doar în cazurile în care aceștia sunt organizați în grupuri, iar probarea existenței grupărilor se realizează doar prin mijloace speciale de investigație.
De asemenea, tocmai datorită pedepselor mici, a riscului scăzut de arestare și a prețului mult mai mic decât al drogurilor, traficul acestor substanțe a cunoscut o explozie în rândul persoanelor tinere care preferă să le cumpere pentru consum.
Acțiunea s-a desfășurat împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, cu suportul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale și sprijinul IPJ Brașov și Jandarmeriei Brașov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.