TRADAREA TRANSILVANIEI DE CATRE REGELE MIHAI (II)

TRADAREA TRANSILVANIEI DE CATRE REGELE MIHAI (II)

0 81


??????????? Readucerea in actualitate a unui text, socotit atunci, ca si acum, infamant la adresa suveranitatii teritoriale si politice a Romaniei, s-a datorat, pe de o parte, campaniei de alegeri pentru Parlamentul European a pastorului Tokes Laszlo, iredentist notoriu ce pretinde, fara jena, autonomie etnica, politica si teritoriala a asa-zisului „Tinut Secuiesc”, iar pe de alta parte, deselor trimiteri ale liderilor iredentisti din Transilvania la un „document” efectiv caduc si fara nici un fel de semnificatie, intitulat „Declaratia de la Budapesta”.


??????????? Ca sa nu mai existe indoieli privind implicarea directa in aceasta tarasenie a Regelui Mihai, prin care Transilvania a ajuns obiect de troc regal, la schimb cu sprijinul solicitat atunci pentru reintoarcerea pe tronul tarii, iata reprodus in intregime „Comunicatul de presa” al Casei Regale:


??????????? „Marti, 4 iulie 1989, Majestatea Sa Regele Mihai a primit, la resedinta Sa de langa Geneva, o delegatie din grupul romanilor care au redactat, la Budapesta, o Declaratie comuna, impreuna cu Frontul Democrat Maghiar. Aceasta delegatie, compusa din d-na Ariadna Combes, dr.Ion Vianu si Dinu Zamfirescu, a inmanat Majestatii Sale textul Declaratiei de la Budapesta.


??????????? Majestatea Sa Regele a aprobat intrutotul continutul Declaratiei, care exprima convingerile sale privind relatiile dintre popoarele roman si maghiar.


??????????? Foarte atent la evolutia situatiei, atat din Romania, cat si din Ungaria, si in special la evolutia raporturilor romano-maghiare, Majestatea Sa si-a exprimat dorinta sa fie tinut la curent cu diferitele actiuni ce se vor intreprinde in acest sens.”


??????????? Intre reactiile imediate ale numeroaselor personalitati din Emigratia Romaneasca, iata un singur citat dintr-un articol semnat cu durere, in ziarul „Tricolorul”, de c?tre fostul detinut politic Ion Pantazi, fiul generalului Pantazi, ministrul de Razboi in Guvernul Maresalului Antonescu:


??????????? „Este posibil sa oferi pe tava impostorilor de la Bucuresti aceasta sansa de a arata poporului roman tradarea Exilului?


??????????? Oare Ferdinand I, incoronat la Alba Iulia ca prim Rege al Romaniei Mari, intamplator bunic al Regelui Mihai I, ar fi incuviintat o declaratie precum cea din 16 iunie 1989, de la Budapesta, aprobata de nepotul sau?


??????????? Felicitati pe Rege, care s-a imbulzit sa dea un interviu Televiziunii Maghiare, confirmand astfel inca o data sus-numita „Declaratie”, care certifica teza maghiara propovaduita atata amar de vreme, ca romanii si ungurii au venit in Transilvania in acelasi timp”.


Reac?iile viguroase ale romanilor de frunte din Exil au fost cvasi-unanime, la loc de frunte situandu-se redutabilul om politic Ion Ratiu si ziarul sau „Romanul liber”. In cea mai cunoscuta publicatie a Occidentului, inainte de 1989, au vazut lumina tiparului numeroase declaratii de atasament sincer, de patriotism real al Emigratiei pentru salvarea fiintei nationale si raspunderea ce le revenea oamenilor politici, fata de soarta tarii.


Pentru c? nu Exilul romanesc pregatea tradarea Transilvaniei si cauza natiei romane, ci doar niste cozi de topor platite, la care si-au adaugat degraba semnatura, cine altul decat fostul lector-propagandist al Comitetului Municipal Bucuresti al PCR, „anticomunistul” de azi Vladimir Tismaneanu. Tocmai el, feciorul unui neimblanzit politruc, adus pe tancurile sovietice direct de la Radio Moscova in limba romana, alaturi de liota de alogeni, in frunte cu Ana Pauker, ce impanase in proportie de aproape 50% toate structurile politice si de propaganda ale PCR.


Din pacate, „Declaratia de la Budapesta” constituie si azi baza „teoretica” pe care s-a bazat intreaga campanie electorala a Uniunii Civic Maghiare. Aceasta structura politica extremista ce l-a sustinut furibund pe pastorul Tokes Laszlo, socotit viitorul principe al „Tinutului Secuiesc”, este incurajata azi iresponsabil de un presedinte capabil de orice „trasnaie”, doar ca sa-i vada invinsi pe ceilalti maghiari, din UDMR, formatiune politica ce nu mai este de partea domniei sale.


Fereste-ne Doamne, de ce este mai rau!


?


???????????


?


D.D.Rujan

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.