Tractorul românesc Universal U650 – Se incerca salvarea celebrei marci de...

Tractorul românesc Universal U650 – Se incerca salvarea celebrei marci de catre o companie din Egipt ! Dar nu de catre Iohannis…

0 44


Inainte de surprinzatoarea vizita a presedintelui Iohannis in Țara Piramidelor, Ministerul roman al  Economiei a anunțat  că o companie de stat deținută de Republica Arabă Egipt este dispusă să reia eforturile de a readuce pe piață interna celebrul utilaj agricol, U-650, construit… inainte de Revolutie masiv la Brasov  cu desfacere generoasa in toata Lumea si indeosebi pe piața africană.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei,  Iulian  Simu, a avut luni – 2 noiembrie, o întrevedere, la Cairo, cu general locotenentul Abdel Moneem El-Terras, președinte și director general al Organizației Arabe pentru Industrializare (OAI). La întâlnire a participat și Mihai  Stuparu, ambasadorul României în Egipt, precum și reprezentanți ai unor companii românești. 
Dialogul s-a referit la intensificarea relațiilor economice româno-egiptene și capitalizarea  oportunităților in industria de apărare și sectoare conexe (IT, comunicații, securitate cibernetică etc), cât și în agricultură, industria prelucrătoare, construcția de mașini-unelte etc”, se arată într-un comunicat de rutina al Ministerului Economiei, fara nicio legatura cu excursia prezidentiala pe-acolo. 
Președintele AOI, Abdel Moneem El -Terras, și-a exprimat insa speranța că relațiile bilaterale vechi de decenii, vor continua evoluție pozitivă, inclusiv în plan economic și comercial. Din partea conducerii OAI a fost subliniată importanța  investițiilor în Egipt și pentru realizarea de transfer tehnologic din România.
În acest sens, partea egipteană a propus inițierea unui proiect de revitalizare a tractorului românesc U 650  . Fostul „ucenic ‘‘ in ale tractoatrelor OAIeste o f. puternica  companie de stat care a fost înființată în 1975 și a fost formată inițial din reprezentanți ai R.A. Egipt, Arabiei Saudite, Uniunii Emiratelor Arabe şi Qatar-ului, pentru a coordona  dezvoltarea colectivă si a industriei arabe de apărare.
Începând din 1993, Egiptul este singurul membru  OAI ce deține azl  în portofoliu  12 fabrici cu aproximativ 16.000 de angajați, din care 1.250 sunt ingineri. Dar fostulmic  colaborator de odinioara al Uzinelor de tractoare Brasov –  un colos la acea vreme – OAI este azi una dintre cele mai mari companii din Egipt, cu interese de afaceri atât în sectorul industriei de apărare, constructiei de utilaj agricol, cât și în cel al transportului civil. 
Republica Arabă Egipt si nu PIRAMIDELE ! – reprezintă unul dintre principalii parteneri comerciali ai României în zona Africii. Fara nici o legatura cu vizita lui Iohannis prin preajma  in primele 9 luni ale anului 2020, schimburile comerciale româno–egiptene au totalizat 452 milioane USD, din care exporturile României au reprezentat 364,17 milioane USD iar importurile 88,41 milioane USD.
Problema este ca tractorul romanesc nu se afla pe masa ofertelor pentru ca, pur si simplu ,,Egiptenii vor pur si simplu sa revedice marca U-650 !  Dar, sa speram, nu pentru acest lucru s-a dus in excursie prezidentiala celebrul cuplu de la Cotroceni… (ddr)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.