Torino, un model de integrare a romanilor din Italia

Torino, un model de integrare a romanilor din Italia

0 109

Ministrul Justitiei, dl Tudor CHIUARIU, a avut luni, la sediul Primariei din Torino, o intrevedere cu primarul orasului, dl Sergio CHIAMPARINO, se arata intr-un comunicat al guvernului.


Cei doi oficiali au discutat despre problemele comunitatii romanesti din Torino si despre solutiile pe care autoritatile italiene, in cooperare cu cele romane, le pot oferi pentru rezolvarea acestor probleme.


„Primarul CHIAMPARINO si celelalte autoritati locale au o atitudine echilibrata, nuantata, pozitiva in privinta comunitatii romanesti de aici. Primarul CHIAMPARINO m-a asigurat ca in nici un caz nu poate fi vorba de expulzari in masa, ca fiecare cetatean roman va raspunde numai pentru faptele sale si ca se face o distinctie clara intre cei care incalca legea si cei care au venit sa munceasca cinstit.


Una dintre explicatiile pentru care la Torino faptele antisociale sunt mult mai putine decat in alte orase italiene este numarul mare si prezenta activa a asociatiilor neguvernamentale ale romanilor rezidenti aici. Asociatiile au un rol important in integrarea sociala a romanilor, sunt recunoscute drept un partener de autoritati si colaboreaza cu acestea” a declarat Tudor CHIUARIU.
Unul dintre exemplele de integrare a romanilor care locuiesc aici este participarea acestora la actiunile autoritatilor locale torineze. Serviciul de asistenta sociala, din cadrul Primariei Torino, dezvolta un program de voluntariat la care participa in jur de 30 de persoane, dintre care o treime sunt tineri cetateni romani. Astfel de actiuni favorizeaza impunerea unei perceptii pozitive despre comunitatea romaneasca.


„Am reafirmat dorinta autoritatilor romane de a coopera cu cele italiene la nivel politienesc si judiciar. In Torino se afla deja cinci politisti de legatura care vor ajuta autoritatile torineze sa previna si sa combata eventualele infractiuni pe care cetatenii romani le pot comite. Totodata, cooperarea politieneasca si judiciara nu trebuie sa se limiteze la acest aspect, ci sa aiba ca prioritate rezolvarea cazurilor in care cetateni romani sunt victime”, a mai spus ministrul justitiei, Tudor CHIUARIU.
Una dintre solicitarile comunitatii romanesti, pe care ministrul Tudor CHIUARIU a adus-o in atentia primarului Sergio CHIAMPARINO, este gasirea unui spatiu adecvat amenajarii unei biserici ortodoxe. Din partea autoritatilor torineze exista disponibilitatea de a oferi o cladire pentru aceasta destinatie, intalnirea intre reprezentantii primariei si cei ai comunitatii romanesti pentru rezolvarea acestei probleme urmand sa aiba loc chiar astazi.


Referindu-se la aceasta problema, Tudor CHIUARIU a declarat: „Gasirea unui astfel de locatii ar fi o masura buna. Biserica poate juca un rol foarte important in ceea ce priveste prevenirea oricaror fapte antisociale, in coagularea si integrarea comunitatii romanesti din Torino.”


Un alt exemplu de cooperare este crearea de parteneriate privind colaborarea pe diferite paliere intre orase din Romania si Italia. Plecand de la exemplul protocolului de colaborare dintre Bacau si Torino, ministrul Tudor CHIUARIU si primarul Sergio CHIAMPARINO au ajuns la concluzia ca extinderea unor astfel de parteneriate faciliteaza relatia dintre autoritati si poate crea solutii noi la problemele comunitatii romanesti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.