Tom Palmer, AERF: Flexibilizati piata muncii!

Tom Palmer, AERF:
Flexibilizati piata muncii!

0 229

Reducerea costului cu forta de munca, flexibilizarea pietei muncii si cresterea disciplinei fiscale sunt solutiile gasite de Tom Palmer, vicepresedinte pentru programe internationale la Atlas Economic Research Foundation (AERF) si senior fellow la Institutul Cato, din Washington, la problemele romanesti de pe piata muncii. Remarcile lui Palmer au fost facute in deschiderea Conferintei „Esecul statului asistential. Solutii de piata la criza economica”, organizata de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI – Eleutheria) si Fundatia Konrad Adenauer.
„Depasirea statului asistential prin flexibilizarea pietei muncii trebuie sa fie o prioritate pentru autoritatile romanesti. Daca e scump sa concediezi oamenii, este scump si sa-i angajezi”, a explicat Palmer. El a pledat si pentru privatizarea serviciilor medicale. „O crestere a numarului de clinici private, medicii romani vor ramane in tara, vor putea continua sa isi desfasoare activitatea si vor putea castiga un salariu”, a mai precizat expertul american.
Pe segmentul cresterii disciplinei financiare, Palmer recomanda modelul german, bazat pe cresterea cererii interne si pe renuntarea la cheltuielile inutile. “Doua metode sunt perdante din start. Cel grecesc, bazat pe cresterea cheltuielilor publice si cel american, bazat pe stimularea nemuncii, prin cresterea ajutoarelor de somaj. “Cel mai bun model pentru Romania este cel german, care porneste de la necesitatea cresterii cererii interne si de la analiza cheltuielilor inutile”, a declarat Tom Palmer.
Moderatorul evenimentului, Valeriu Stoica, a mai adaugat ca in Romania, politicile asistentiale au facut ca numarul asistatilor sociali sa se dubleze intre 2004 si 2008, de la 6,4 milioane la aproape 14 milioane de persoane. Potrivit vicepresedintelui PDL, statul asistential produce cinci efecte perverse, dintre care doua sunt complementare, respectiv incurajarea celor care nu muncesc si descurajarea celor care muncesc.
“Pensiile au crescut inaintea alegerilor, in anul 2008, cu 45 la suta. Birocratizarea statului este mai mare in statul asistential decat in cel comunist, dovada ca in ianuarie 2010, numarul salariatilor bugetari era cu 50 la suta mai mare fata de decembrie 1989”, a mai spus Valeriu Stoica. In opinia lui Stoica, nu capitalismul este de vina pentru criza globala, ci incalcarea regulilor de concurenta onesta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.