Tokes: maghiara limba oficiala in Ardeal

Tokes: maghiara limba oficiala in Ardeal

0 84

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat joi, la Cluj, ca maghiarii au dreptul ca in Transilvania limba lor materna sa devina una oficiala si ar fi demn ca romanii sa invete maghiara, daca traiesc in comunitati mari ale acestei etniii, transmite NewsIn.
„Avem dreptul in Transilvania ca limba maghiara sa devina una oficiala si daca noi suntem nevoiti sau suntem gata sa invatam limba romana, tot la fel, in regiunile unde traiesc maghiari in mare numar, si romanii ar fi demn sa invete limba maghiara, sa devina limba maghiara limba oficiala unde este cazul”, a afirmat Tokes in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj, pornind de la exemplul ca, in Cluj-Napoca, primaria intentioneaza sa monteze pe monumentele istorice placute informative care nu contin explicatii si in maghiara.
Europarlamentarul a mai anuntat ca reprezentantii Consiliului National al Maghirilor din Transilvania (CNMT) de pe Lista Solidaritatii Maghiare vor incerca internationalizarea problemei autonomiei, combinata cu introducerea unui nou concept, si anume acela al politicii eurotransilvanene. Aceasta deriva din faptul ca, la fel ca Romania, si Transilvania a aderat la UE, iar problemele specifice ale maghiarilor din Romania nu sunt chestiune interna a tarii noastre, ci una de nivel european.
„Ne straduim, prin PE, sa prezentam problemele comunitatii noastre, Uniunii Europene, deoarece soarta comunitatii maghiare din Transilvania nu este una interioara a Romaniei, ci este, totodata, o cauza europeana. Ne straduim sa internationalizam cauza autonomiei maghiare din Transilvania si din Secuime, problemele ceangailor si asa mai departe (…) De fapt, cand vorbim despre integrarea Romaniei in UE, se subintelege din partea noastra ca, in sine, Transilvania a aderat la UE, aceasta as putea numi-o o politica eurotransilvaneana, deci privind Transilvania ca o macroregiune in sine”, a spus Tokes Laszlo.
Acesta a mai spus ca europarlamentarii CNMT vor reprezenta interesele specifice ale maghiarilor din tot Bazinul Carpatic.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.