TINUT SECUIESC …FARA SECUI?

TINUT SECUIESC …FARA SECUI?

0 982
O intrebare elementara in aceste zile cand la Sf. Gheorghe, intr-o zona „ferita” de vizitatori europeni, se desfasoara o „fierbere” iredentista, unde se profereaza atacuri antiromanesti fara precedent, inclusiv… reevaluarea unor notorii antisemiti, ce nu ar fi tolerate nici in Ungaria!
Cum este posibil asa ceva in Romania!?
Da, acolo s-a cerut raspicat independenta „Tinutului secuiesc„, pe care gruparea politico – religioasa din jurul lui Tokes Laszlo o clameaza aberant, in toata Europa!! Pentru cine si mai ales despre cate persoane este vorba cad „revendici” aberant un asa zis „Tinut Secuiesc”, unitate administrativa ce n-a existat niciodata?
La ultimul recensamint, ca tot e la moda, s-au declarat oficial in urma cu 10 ani si au fost inregistrati ca atare circa 500 (doar cinci sute !!) de secui... Pai daca sunt doar atatia, nu este cel putin deplasat, dupa un deceniu, sa se solicite, hodoronc-tronc, un statut atat de „aparte” intr-o tara in care – caz unic in Europa! – fiecare nationalitate este reprezentata in Parlament?
A nega Tratatele internationale de Pace dupa cele doua Razboaie mondiale,este ca si cum ai nega azi existenta Holocaustului! Atunci cum fostul pastor-informator, Laslo Tokes (ajutat de prietenul sau Basescu sa ajunga vicepresedinte in Parlamentul European!) pretinde acum sa le fie atribuit un „tinut natal” de o intindere proportionala cu numarul secuilor !!
Doar Csibi Barna, cu Viktor Orban si Tokes de fata, i-a pretins lui Basescu, acu-s doi ani la Tusnad, sa prezinte pasaportul…in Tinutul Secuiesc(!!). Ramas fara replica marinarul cel viteaz, animalul politic alfa, a inghitit in sec in fata unui derbedeu!
Ciudat este ca in nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu s-au inregistrat si nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati!! In plus, nici macar una dintre aceste minoritati nu revendica in Romania un teritoriu propriu. Ba chiar liderii maghiarimii, la aceasta intrebare iti raspund ca secuii au fost asimilati si ca de fapt acum …sunt maghiari!! Deci,teoretic, secuii nu prea exista!!
Si tocmai cei care pretind sa se recunoasca existenta unui „tinut secuiesc” sunt si cei care, cu jumatate de gura, nu confirma existenta secuilor ca etnie distincta, adica liderii UDMR!!
Numai ca aceste adevaruri, in timp au fost falsificate atat de liderii unguri de la Budapesta, cat si de UDMR. Principalul interes sa-i declare pe secui alaturi pe cei circa 100.000 de tigani maghiari din Transilvania, drept unguri, a pornit de la …necesitatea de a creaste la peste 5% numarul maghiarilor din Romania, pentru a putea participa la alegeri ca organizatie/partid rerezentand o etnie!! Daca secuii sunt unguri, „la fel de unguri cum sunt oltenii fata de romani” (citandu-l pe Attila Verestoy), atunci a infiinta un Tinut secuiesc in Romania este un non sens!
Ca evolutie istorica, secuii si ungurii sunt totusi doua neamuri diferite. Acesti secui – ce se considera de sute de ani! – secui, iar nu maghiari (!) – sunt de ordinul sutelor de mii!! Exista un exceptional studiu intitulat „Gesta Siculorum”, publicat in urma cu trei decenii de catre Adrian Hamzea in Revista Astra care detaliaza, cu multe documente originale, tocmai acest adevar istoric indubitabil!
De asemenea, secuii, ca grup etnic chiar si religios distinct, au fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, la Trianon, cand despre acest Grup etnic, brusc, nu a mai vorbit nimeni. Au fost declarati, pur si simplu unguri, din interese politice, fara sa-i intrebe nimeni ce sunt. Daca s-ar tine, chiar si azi, un referendum adevarat in „secuime”, in care sa fie intrebati, pe bune, ce sunt: „ secui sau maghiari?„, rezultatele ar fi neasteptate, chiar in randul unei populatii asimilate „intensiv” de catre unguri, in ultimele 8-9 decenii!
Oare, stiu secuii din Harghita si Covasna ce au de pierdut atunci cand au renuntat sa se mai considere secui? O cercetate sociologica finantata de UE a constat tocmai ca li se ascunde acestor etnici ce au avut de pierdut atunci cand s-au declarat maghiari! Legislatia romaneasca alaturi de cea comunitara din UE, sprijina in mod justificat si generos acele entitati etnice minoritare care nu au sprijinul unei tari mama. Asa sunt, de pilda, bascii din Spania si din Franta ce se bucura de importante drepturi, nerecunoscute, bunaoara, germanicilor din Alsacia sau italienilor din Corsica. Ca si tiganii. Motivul este acela ca etnicii care au o tara „mama”, nu sunt amenintati cu pierderea in timp, a identitatii etnice, implicit cu disparitia etniei respective, ori a limbii proprii. De aceea ei sunt sustinuti de comunitatea internationala, deoarece pentru ei nu exista tari de „sprijin/ bastina”. Altfel spus, cand au fost asimilati, cu forta cei peste 280.000 de romani din Ungaria, asta n-a inseamnat disparitia etniei romanesti. Dar daca dispar secuii din Romania, dispare insusi neamul secuiesc, cu traditlle, obiceiurile si folclorul sau. Cu „sprijin” de la Budapesta, prin maghiarizare intensiva, in pericol de disparitie sunt, ca etnie distincta, secuii din Romania, (Ca si romanii din acele zone !!). Dar asta nu din pricina unei politici de” genocid” a statului roman. Dimpotriva, secuii si putinii romani ramasi, sunt pe cale de disparitie din pricina politicii de maghiarizare fortata din secolul trecut si dupa 1990, a fatarniciei liderilor politici si religiosi, care si-au tradat neamul si au intrat in jocul meschin al UDMR. Cata vreme secuii se declara maghiari, ei recunosc ca au o tara de bastina, care, atat cat este permis de legile internationale, teoretic le va sustine interesele culturale.
Uniunea Europeana asumandu-si obligatia de a fi tocmai protectorul acestor etnii specifice. Li s-a prezentat secuilor aceasta alternativa? Tare ne-am indoi…!
Adevarul este ca secuilor li s-au ascuns dezavantajele faptului ca au tot acceptat sa se declare maghiari, inca de pe vremea raposatei Regiuni Autonome Maghiare, cand chiar liderii maghiari, membrii de frunte ai PCR, promovand „sloganul oficial ca in Romania traiesc ;„romani, maghiari, germani si alte nationalitati…”.
Practic, suntem in fata unei tragedii: le-au anulat astfel identitatea etnica!
 
Prof. DEAK ANDREI,

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.