Timis: Concerte simfonice in Saptamana Mare

Timis: Concerte simfonice in Saptamana Mare

0 163

Filarmonica Banatul din Timisoara va prezenta in Saptamana Mare doua concerte simfonice deosebite, adaptate perioadei prepascale, invitand melomanii la o reintalnire cu Mozart, Donizetti sau Bellini, sub bagheta dirijorala a maestrului Radu Popa.
Prof. Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul, a anuntat ca pentru miercuri este programata o intalnire muzicala cu tinere talente, intr-un concert pentru vioara, un concert pentru pian si arii de opera pentru soprana.
Astfel, violonista Catalina Costin va interpreta „Concertul in sol major, nr. 3 pentru vioara si orchestra” de Joseph Haydn, iar soprana Marta Cristina Sandu va delecta auditoriul cu trei arii din repertoriul de opera: aria Constantei din „Rapirea din Serai” de Mozart, aria Norinei din „Don Pasquale” de Donizetti si aria Elvirei din opera „Puritanii” de Bellini.
Joi seara, melomanii vor asista la un eveniment muzical deosebit, prin interpretarea lucrarii vocal-simfonice „Ultimele sapte cuvinte ale Mantuitorului pe Cruce” de Joseph Haydn. „Ea a fost comandata lui Haydn pentru a insoti meditatia pioasa din Saptamana Mare, in Catedrala Cadiz din Spania. Desi, initial, se dorea o lucrare pentru orchestra, in 1786, un an mai tarziu, a fost adaptata pentru cvartet de coarde si, apoi, transformata intr-o reductie pentru pian”, a spus directorul Filarmonicii Banatul.
De proportiile unui oratoriu, aceasta muzica ce-l infatiseaza pe Haydn aflat spre apus si, prin credinta si spirit, din ce in ce mai aproape de Tatal Ceresc, are sapte parti pentru cele sapte cuvinte, intr-o traducere aproximativa: „Tata, iarta-i ca nu stiu ce fac”.
Premiera acestei versiuni finale s-a petrecut la Viena, in 1796, lucrarea fiind publicata doar in 1801. Alaturi de orchestra simfonica si corul „Ion Romanu” pregatit de Iosif Todea isi dau concursul soprana Daniela Lelea, mezzosoprana Camelia Fornwald Docea, tenorul Ovidiu Cozma si basul Mihai Simboteanu.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.